Турският външен министър Мевлют Чавушоглу определи в понеделник руските противовъздушни ракетни системи С-400 като по-напреднали от противовъздушните ракетни системи на САЩ "Пейтриът", предаде ТАСС.

"Руските С-400 са по-напреднали системи за противовъздушна отбрана в сравнение с американския "Пейтриът", подчерта Чавушоглу в ефира на тв канала ТГРТ Хабер (TGRT Haber). По думите на министъра, Анкара планира разполагането на C-400 да започне през октомври 2019 г.

Турция започна да получава доставки на руските системи по-рано този месец, а САЩ в отговор започнаха процеса на отстраняване на Турция от програмата за бойните самолети Ф-35 (F-35) заради опасения за сигурността. Анкара предупреди, че ще отговори подобаващо.

Чавушоглу каза още, че "С-400 са системи, предназначени да осигурят мир в региона".

Говорейки за решението на САЩ да изключат Турция от програмата за създаване на боен самолет Ф-35, външният министър на Турция припомни, че Анкара се стреми към "производство на собствени изтребители".

"Сериозно сме се заели със собствено производството на оръжия. Но Ф-35 е нова технология, във връзка с която сме допринесли с 1,4 милиарда щатски долара и станахме партньори в програмата.  Ако не ни ги продадат, ще намерим изтребители от друго място, както беше със С-400", добави Чавушоглу.

От Москва: Съвместно производство

Русия и Турция обсъждат възможността за съвместно производство на някои компоненти от руските зенитно-ракетни системи С-400, заяви междувременно ръководителят на руския държавен конгломерат Ростек Сергей Чемезов в интервю за Анадолската агенция, цитирано от ТАСС.

Според Чемезов, Турция проявява освен това интерес към най-новите руски бойни модули, средства за противовъздушна отбрана с различен радиус на действие, както и към противотанкови комплекси.

Генералният директор на Ростек съобщи още, че се провеждат преговори и за възможната помощ от Русия за създаването на турска национална система за противовъздушна и противоракетна отбрана с голям обхват.

Отговор на санкциите на САЩ

Външният министър на републиката каза още, че Турция е готова да отговори на САЩ, ако Вашингтон наложи санкции заради покупката на С-400.

"Ако САЩ предприемат действия срещу нас, ще излезем с подходящ отговор. Разбира се, бихме искали нашите отношения да продължат като двама партньори от НАТО. Но ако те проявят враждебно отношение към нас, тогава ще отговорим", категоричен е Чавушоглу.

В същото време външният министър не изключи възможността Анкара да приеме във връзка с това "някои стъпки по въпроса за авиационната база "Инджирлик"*. По мнението на Чавушоглу Турция смята, че американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация няма да наложат санкции в рамките на Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

Сондажите край Кипър

Засега Турция няма нужда от повече изследователски или сондажни кораби в Източното Средиземноморие, каза Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс и БТА.

Чавушоглу каза, че Турция е готова за сътрудничество за намиране на решение на спора за енергийните ресурси в региона.

В момента Турция има край бреговете на Кипър два сондажни и един сеизмологичен кораб, като в скоро време се очаква в региона да пристигне и втори сеизмологичен кораб. Анкара не признава границите на кипърската изключителна икономическа зона, нито правото на международнопризнатото правителство на Република Кипър да упражнява суверенните права на държавата.

Нов "Ефратски щит" в Сирия

Чавушоглу заяви още, че ако планираната зона за сигурност в Северна Сирия не бъде установена и ако заплахите срещу Турция се запазят, Анкара ще предприеме военна операция източно от река Ефрат.

Турция разговаря с представители на САЩ за установяването на зона за сигурност покрай границата й в Североизточна Сирия, район, в който САЩ подкрепят кюрдските Сили за защита на народа (СЗН), които Анкара разглежда като терористична организация. В интервюто си Чавушоглу изрази надежда, че на днешните разговори с американския специален представител за Сирия Джеймс Джефри, който е на посещение в Анкара, ще бъде постигнато споразумение.

*Военновъздушната база Инджирлик се намира в Южна Турция край едноименния източен квартал Инджирлик на Адана, на 8 км от центъра на града. Използва се главно от турските ВВС и американските ВВС. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.