Холандия и Австралия потвърдиха днес, че са започнали тристранни разговори с Русия по въпроса за продължаващото разследване за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г.

Двете страни обявиха миналата година, че смятат Русия за отговорна за доставянето на ракетата, изстреляна от проруски сили в Украйна, с която беше свален самолетът и беше причинена смъртта на 298 души на борда му. Сред жертвите имаше 196 души от Холандия и 38 от Австралия.

Холандският министър на външните работи Стеф Блок и австралийската външна министърка Марис Пейн казаха днес, че първите тристранни разговори за държавната отговорност за инцидента са се провели по-рано този месец след дипломатически постъпки от началото на годината.

На пресконференция в австралийската столица Канбера Блок каза, че не може да даде подробности за разговорите, защото конфиденциалността е жизненоважна в случая. "Но мога да ви кажа това: ние оставаме посветени на постигането на истината, справедливостта и отговорността", добави той.

Международни следователи заявиха миналата година, че имат силни доказателства, че ракетната система "Бук", свалила самолета Боинг 777, е дошла от военна част, базирана в Русия. Русия отрече да е замесена и отхвърли заключенията на международното криминално разследване, защото не е била поканена да участва в него.