Международната следствена група, която води разследването за сваления малайзийски "Боинг 777" над Източна Украйна излезе със заключение, съобщи РИА "Новости".

Следствието е категорично, че изстреляната ракета от ЗРК "Бук", която е свалила пътническия самолет е принадлежала на руската армия. Експерти са установили уникалните белези на ракетата, намерени са и отпечатъци от пръсти и след като всички факти са доказани е установено, че ракетата е била на въоръжение в 53.та зенитна бригада на руската армия, дислоцирана в Курск.

Това обявиха от следствието в Холандия, представяйки пред журналисти събраните факти и доказателства. Според представители на холандската полиция, освен представените факти има и други, които на този етап няма да бъдат оповестявани публично. Всички те обаче подкрепят извода на международната следствена група.

Малайзийският "Боинг 777", който изпълняваше курс от Амстердам до Куала-Лумпур бе свален на 17 юли 2014 година над Източна Украйна, над район, контролиран от проруски сепаратисти. В катастрофата загинаха 298 души.