Самолетът на малайзийските авиолинии изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур. Той бе поразен от ракета над Източна Украйна. В трагедията загинаха 298 пътници и екипаж.

Възпоменателната церемония се състоя на мястото, на което миналата година бе открит паметник за жертвите на катастрофата, предадоха Франс прес и БТА. То се намира на няколко километра от амстердамското летище Схипхол.

На церемонията имената на жертвите бяха прочетени на глас. После реч произнесе Пиет Пльог, президент на асоциацията на семействата на загиналите. След това холандският премиер Марк Рюте поведе хората, които носеха цветя и ги положиха пред монумента. Мемориалният комплекс включва и 298 дръвчета, засадени в памет на всяка една от жертвите.

Международен разследващ екип, ръководен от Холандия, установи, че самолетът, е свален с ракета Бук съветско производство, изстреляна от мобилна батарея, дошла от Русия. В края на май разследващите потвърдиха, че тя е била на 53-а противозенитна бригада на руската армия, базирана в Курск. Тази новина накара Холандия и Австралия, откъдето бяха повечето от жертвите, да припишат открито за първи път отговорността за катастрофата на Русия - нещо, което тя категорично отрече.

Разследващите поискаха информации за двама главни заподозрени, но засега не са повдигнати никакви обвинения.

"Черна страница в историята, за която ще си спомня целият свят днес. Холандия ще продължи да се бори за истината и справедливостта", написа днес в Туитър холандският външен министър Стеф Блок, който също присъства на церемонията.