Агенциите се позовават на международния екип, разследващ катастрофата.

Сред неговите изводи Би Би Си изтъква, че зенитната система, с която е унищожен "Боингът" в полет MH-17, е била внесена от Русия. Ракетата е руско производство, предаде Ройтерс.

По-рано за същото заключение съобщи близък на една от жертвите, цитиран от Ройтерс и БТА. Семействата на загиналите бяха уведомени за резултатите от разследването преди медиите.

От международните прокурори, разследващи катастрофата, се очакваше да оповестят днес резултатите, включително откъде е била изстреляна ракетата, с която е свален самолетът, и какъв тип е била тя.

В разследването участват представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

Резултатите от него оспорват предположението на Русия, че самолетът, разбил се през юли 2014 г. на път от Амстердам за Куала Лумпур, е бил свален от украинската армия. При катастрофата загинаха всички 298 души в самолета, повечето холандски граждани.

Самолетът е свален от района на селището Первомайское, на юг от Снежное, което в деня на трагедията се е намирало под контрола на опълченците – така ТАСС цитира шефа от холандската полиция Уилберт Паулисен.

На пресконференция днес Паулисен е казал, че зенитно-ракетният комплекс "Бук", с който е бил унищожен лайнерът, е бил внесен от руска територия и Съвместната следствена група е успяла да установи точния маршрут на неговото превозване.

Ракетната система е изстреляла една ракета от Первомайское и после е била върната в Русия, казаха прокурорите на пресконференцията в холандския град Нювегейн.

По думите им, цитирани от БТА, разследващият екип е идентифицирал 100 души, които представляват интерес за него, но засега не са официално определени като отделни заподозрени.

Според прокурорите не е ясно дали бойците са получили заповед да изстрелят ракетата или са действали самостоятелно.

ТАСС предаде, че според холандския прокурор Фред Вестербеке "още е рано да се говори, че Русия е свързана с разбиването на малайзийския "Боинг" над Донбас през юли 2014 година".

"Съвместната следствена група засега не е идентифицирала нито един конкретен заподозрян. Рано е да се говори за тяхната националност или за участие на Русия", е заявил прокурорът.

Кремъл обаче твърди, че според радарни данни ракетата със сигурност не е била изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна.

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от БТА, каза пред журналисти, че според данните, с които разполага руската армия, ракетата не е била изстреляна от територия под контрола на бунтовниците, а от друго място.

"Радарни данни от първа ръка определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време", заяви той.

"Данните са категорични... няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде", допълни Песков.

Следователите от международния екип заявиха, че още не са получили достъп до новите радарни данни, цитирани от Русия.

Миналата година холандските власти вече бяха обявили извод, че самолетът е бил свален от ракета "Бук", изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници в Източна Украйна. Москва обаче извърши свое разследване и отрече бунтовниците да са отговорни.