Адвокатът Джери Скинър от Flamingos Air, Amsterdam and Partners е подал иск от името на роднините на загиналите в самолетната катастрофа на малайзийския "Боинг" над Донбас срещу Русия и нейния президент Владимир Путин. Това съобщи самият Скинър в интервю за "Ехото на Москва".

Адвокатът е работил и по делото срещу Либия за сваления над Локърби, Великобритания самолет. Той припомни, че тогава режимът на Кадафи е платил 2.7 милиарда долара за загиналите 270 души, намиращи се на борда на самолета.

Сега при иска срещу руската страна, подаден в Европейския съд по правата на човека исканията са подобни - по 10 милиона долара на загиналите в катастрофата 33 души, чиито родственици са наели адвоката и неговата юридическа кантора. Той обаче възнамерява да се бори за обезщетение на всичките 298 жертви на същата база, което, заедно с разноските по делото ще означава повече от 3.3 милиарда долара.

Скинър посочи, че вече е предложил на Москва извънсъдебно споразумение, но до сега няма отговор. Ако спечели делото, а Русия откаже да плати сумата, юпистът разчита да получи обезщетението чрез блокиране и конфискуване на руско имущество в Европа.

На въпрос защо е включил и руския президент в иска, Скинър отговаря, че не е възможно такава акция да бъде проведена без съгласуване с него, още повече, че става дума за руска войскова част, която е била извън пределите на Русия и то със съвременна зенитна система като "Бук".