Християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саксония, а техните коалиционни партньори социалдемократите побеждават на изборите в Бранденбург, предадоха световните агенции, като се позоваха на данни от екзит пол.

Християндемократическият съюз (ХДС) остана най-голямата партия в Саксония, след като събра 32-33,5 процента от гласовете, показаха прогнозни резултати на телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф. Този резултат е понижение в сравнение със спечелените от ХДС 39,4 процента на изборите през 2014 г., отбелязва ДПА.

Премиерът на Саксония Майкъл Кречмер

Снимка: АР/БТА

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" постигна доста силен резултат, нареждайки се втора с 27,5 процента от гласовете, което е значително повече от получените от нея 9,7 процента през 2014 г.

Андреас Калбиц от Алтернатива за Германия

Снимка: АР/БТА

Партията "Левите" е на трето място с 10,5 процента от гласовете, а Зелените получават 8-9 процента.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) събра рекордно ниските 8 процента от гласовете.

Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Саксония.

На изборите в Бранденбург ГСДП се нарежда на първо място с 26,5-27,5 процента от гласовете, следвана от "Алтернатива за Германия" с 22,5-24,5 процента.

Прогнозните резултати показват, че ГСДП е загубила подкрепа в сравнение с предишните избори, когато е спечелила 31,9 процента, а "Алтернатива за Германия" е удвоила подкрепата си в сравнение с 2014 г., когато е събрала 12,2 процента.

ХДС се нареди на трето място с 15,5 процента от гласовете, което е понижение в сравнение със спечелените 23 процента на предишните избори. Партията "Левите" печели 10,5-11 процента, а Зелените - 10 процента. Свободните демократи не успяха да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в провинциалния парламент на Бранденбург.

И в двете провинции сформирането на управляваща коалиция ще бъде трудна задача. Всички останали партии изключват сътрудничество с "Алтернатива за Германия" - както в Саксония, така и в Бранденбург, отбелязва Дойче Веле.

"Времената, в които една или две партии задаваха тона, очевидно отминаха. (...) В скандинавските страни малцинствените правителства се политическо ежедневие. Рецептата там гласи: по-малко идеология, повече прагматизъм и безспирно говорене, докато не бъде намерено решение", пише "Зюддойче цайтунг".

Изданието прогнозира, че след тези избори в Дрезден и Потсдам ще управляват съвършено нови за тези две провинции коалиции.

Електронният вестник "Франкфуртер Рундшау" коментира резултатите от вота така: "Успехът на "Алтернатива за Германия" в Саксония и Бранденбург не е никак изненадващ, и все пак е лоша новина. Какво означава това конкретно за политическия живот в страната? Демагозите спечелиха една етапна победа. Никога преди на избори те не са печелили толкова много гласове. Никога преди протестът срещу "системата" не е бил толкова успешен. И никога преди не е била подхранвана така илюзията на крайнодясната партия, че тя била народът."

Президентът на Съюза на работодателите в Германия Инго Крамер изрази загриженост от изборния успех на "Алтернатива за Германия": "Това ни притеснява, защото със своите вербални изяви водещи политици от тази формация са в състояние да навредят на доброто име на бизнеса в двете провинции, опериращ също и на международния пазар".