Гръцкият митрополит Амвросий, един от ожесточените противници на левицата, заяви, че катастрофалните пожари в Атика, са "божие наказание" заради неверника Ципрас, предаде Танюг, цитирана от БТА.

"Атеистът премиер Алексис Ципрас предизвика божия гняв. Гърция е унищожена от огън и наводнения", написа в своя блог митрополит Амвросий.

Той цитира Новия завет, в който се казва, че заради отдръпването на народа от Бога се явяват различни бедствия като глад, епидемии, кръвопролития и престъпления.

Митрополитът дори свърза пожарите в Атика с факта, че Ципрас не се е оженил за момичето, с което от дълго време има връзка.

Част от свещениците в Гръцката православна църква не одобряват политиката на премиера Ципрас, а последната им изява бе участието в организирането на антиправителствени протести против договора за името на Република Македония.

Митрополит Амвросий освен това е против левицата като цяло, особено след като някои представители на управляващата партия СИРИЗА в една от изборните си кампании поискаха да се премахне кръстът от гръцкото знаме.

Изявлението на Амвросий (митрополит на Калаврита и Айгалея в пелопонеската област Ахея, главен град Патра) му докара критики от други църковни дейци, включително от архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. Той заяви в отговор: "Господ е любов. Господ не отмъщава, а призовава всички да се обичат едни други".

Йероним смъмри Амвросий, като посочи, че дори възгледите му да не отразяват тези на официалната църква, личните му мнения трябва да са в някакви рамки, пише "Катимерини", цитиран от "Фокус".

Освен това, предстоятелят на Гръцката православна църква заяви, че се моли за душите на загиналите и за оздравяването на пострадалите.

Алексис Ципрас е председател на партия СИРИЗА - лява социалистическа партия. Основана е през 2004 година като коалиция на няколко леви и крайнолеви организации, включително маоистки и троцкистки, като най-голямата сред тях е партията "Синаспизмос" (Коалиция на левицата, движенията и екологията).

Ще се запомнят неговите думи, казани вчера пред нацията в телевизионно обръщение:

"Днес Гърция скърби и в памет на тези, които изгубихме, ние обявяваме тридневен траур. Но не трябва да се оставим скръбта да ни съкруши, защото тези часове са часове на борба, единство, кураж и солидарност"...

"Нищо и никой няма да бъде забравен, нищо и никой няма да бъде оставен без помощ и подкрепа от държавата"...

"Да се опитаме да спасим каквото може да бъде спасено, да се опитаме да победим огъня, да се опитаме да намерим изчезналите хора ..."

Потвърдените жертви на огнената стихия край Атина вече са 81. Последните засега жертви са починал тежко ранен мъж и намерена загинала жена в курорта Мати. Все още не се знае броят на хората в неизвестност.

На снимката: Изпепелена къща в Мати