Хиляди обикновени хора с риск на живота си се включиха в спасителните операции и издирването на оцелели или на жертви в огнената стихия край Атина.

"Да се опитаме да спасим каквото може да бъде спасено, да се опитаме да победим огъня, да се опитаме да намерим изчезналите хора ...", призова гръцкият премиер Алексис Ципрас и изрази "огромен респект" към усилията на доброволците.

Швеция се бори с най-сериозните горски пожари от десетилетия, пламъците стигнаха отвъд Северния полярен кръг. Стотици доброволци помогнаха на военните и пожарникарите.

В спасяването на 12-те тайландски момчета и техния треньор се включиха доброволци от цял свят.

Не се чува много за доброволци, които спасяват при бедствия в България. Но това не означава, че ги няма.

Неотдавна се разбра, че доброволчеството в България вече има 3000 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на службите за пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН).

През 2014 при големите наводнения в някои краища на България помагаха доброволци от къде ли не, включително хора в неравностойно положение и бежанци от центровете.

Може да се приветства инициативата на Община Минерални бани, която преди няколко дни обяви, че ще създаде команда от 20 доброволци за помощ при възникване и овладяване на бедствия, аварии и извънредни ситуации и при предотвратяване на последиците от тях.

Командата ще бъде регистрирана в пожарната и ще бъде готова да действа според отредените й правомощия, уредени в Закона за защита при бедствия.

Но за ефективно доброволчество е необходим правен статут (закон), за да легитимира знанията и уменията, натрупани по време на доброволческите прояви.

Проучване показа, че всеки 4-ти европеец (включително над 55 години) се занимава с доброволчество. У нас едва всеки 12-ти.

Официално и по статистика доброволци у нас стават най-често млади хора между 15-30 години, ангажирани с дейности като културни и спортни мероприятия, дейности по опазване на околната среда, благотворителни кампании и др.