"Добринке, горим! Това извиках на дъщеря ми по телефона, затворих и побягнах навън. Замириса ми на дим, не можех да дишам“. Това сподели 73-годишната Елена Иванова, която пострада при зловещите пожари в община Рафина, на 30 км източно от гръцката столица, цитирана от Нова телевизия и "Монитор". 

Жената е настанена в болница в Атина със свлечена кожа по краката и ужасни мехури по ръцете. Тя живее сама в село Мити в къщата на зетя си, който е грък. Той и дъщеря й в момента живеят в САЩ.

В понеделник следобед Елена говорела с дъщеря си по телефона, когато усетила мирис на дим. Излязла навън да види какво става и адът слязъл от земята.

"Посред бял ден стана като нощ, бягах върху пламъци. Излязох, видях, че има огън по пътя. Пламнаха колите, всичко гърмеше. Нямате си представа какво беше. И на война не е било така. Зет ми се обади и каза да пълзя по земята, но земята беше огън. Духаше го и от едната и от другата страна. Видях един човек, отворих му колата и направо влязох, помолих го да ме кара край морето", разказва възрастната жена.

Когато стигнала до морето имало хора, които и помогнали.

 

Велислава Петрова пък живее в Рафина от почти 25 години. Разказва, че до момента такава картина е виждала само по телевизията. В пожара сънародничката ни губи и близки, предаде БНТ.

По думите й, са необходими много средства и финансова помощ, за да си стъпят хората отново на краката.

"Аз нямам дом. Всичко изгоря до основи. Всичко. Само успяхме да вземем един-два документа. Както бях с банския, с кучетата и това. Всичко друго се унищожи, нищо друго няма. И това не е само с мен, това стана със страшно много къщи. Аз поне съм на крак и имам възможност пак, имам един нов шанс да започна от нулата. Дворове изгоряха, дървета, които над 50 години много беше красиво, сега всичко е черно и нищо не е останало от цялата тази красота божия, нищо. Това тук е рай и сега е ад. Сега е страшно. Просто го гледаш и те боли сърцето, боли те душата за всичко това нещо... Това нещо е страшно, никой да не го изживее. Нищо нямаме, започваме от нулата, общо взето. Хубаво е, че в Гърция те се събират в един юмрук в такива неща и много помагат, да кажа и на мен ми донесоха бельо, дрехи... нищо, нищо нямах. В такива моменти тук си личи какви сме като хора и дали си струваме изобщо", допълва Петрова.

Гръцката противопожарна служба обяви, че броят на жертвите от горските пожари близо до Атина се е увеличил на 79 души, съобщи АП. Говорителката Ставрула Малири каза, че спасителни екипи продължават да претърстват районите североизточно от гръцката столица, които бяха най-зле засегнати от пожара.

Екипи посещават къща по къща и претърсват изгорели коли и обгорения бряг, за да открият нови жертви. Малири заяви, че властите са получили десетки обаждания за изчезнали хора, и добави, че някои от изчезналите може би са сред жертвите или може би вече са се завърнали при близките си без властите да са информирани за това. Не се съобщава официална цифра за изчезналите лица. Някои гърци прибегнаха до социалните медии и гръцките телевизии с призиви за информация за техните близки.