Германия планира да затвори повечето от магазините от 16 декември до 10 януари, се казва в проект на правителствен документ, видян от Ройтерс. Става дума за магазини, които не продават стоки от съществено значение.

По-късно днес германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с премиерите на 16-те германски провинции за затягане на мерките с цел намаляване на разпространението на епидемията.

Според германски издания една от мерките ще бъде събиранията да бъдат разрешени до две домакинства или до максимум пет души, като от тази бройка се изключват децата под 14 години. Лимитът ще бъде увеличен в периода 24-26 декември до 10 души или до повече от две домакинства, ако те имат директни роднински връзки помежду си.

Най-трънливият въпрос си остава и този за училищата и детските градини. Очевидно всички са съгласни, че не трябва да има присъствени занятия най-малко до 10 януари, но как ще се приложи тази мярка, зависи от правилата на различните провинции.

Германия е готова да пусне подобрена версия на приложението за предупреждения за бедствия НИНА (NINA), което сега включва изключително търсената местна информация, свързана с пандемията от Ковид-19. Това съобщи шефът на федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия Армин Шустер, цитиран от ДПА.

Подобриха версията на приложението за Ковид-19

От тази седмица приложението, което предоставя обща информация за пандемията, ще показва също така местни данни за броя на заразените и за регионалните ограничения, целящи намаляване на разпространението на коронавируса.

Хората в Германия се нуждаят изключително много от информация в периода на пандемията, каза Шустер пред ДПА. Същевременно, по думите му, има доста голяма несигурност какви точно ограничения са в сила на местно равнище.

Шустер, който е на този пост от 10 ноември, каза, че службата е силно заинтересована да пусне приложението преди коледните празници, когато се очаква много хора да пътуват, за да посетят роднини в страната.

Приложението ще бъде достъпно на седем езика, както и на опростен немски, предназначен за хора, за които езикът не матерен.

Съобщенията, които се изпращат чрез приложението НИНА са свързани също с бури, пожари, открити бомби, останали от Втората световна война. Според федералната служба около 8,1 милиона потребители в Германия са си инсталирали приложението на телефоните.