Германското правителство одобри мерки за постепенно смекчаване на граничния контрол, съобщи днес министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато страните от ЕС работят за възстановяване на свободното движение в съюза до средата на следващия месец, предаде БТА.

Границата с Люксембург ще е първата, която ще бъде отворена, след като бе решено граничният контрол да не продължи след изтичането в петък на сегашния срок, каза германският вътрешен министър пред репортери в Берлин.

Той съобщи още, че се водят разговори с Дания за отваряне на границата й с Германия, "щом датското правителство приключи консултациите със съседните държави".

В съгласие с Франция, Швейцария и Австрия Германия реши границите й с тези страни да останат затворени до 15 юни, след като първоначално предвиденият срок трябваше да изтече този уикенд.

Германия затвори границите си на 16 март и допуска само пътуващи по уважителна причина като шофьори на тирове, трансгранични работници и медици. Зеехофер каза, че се водят дискусии дали към списъка да се добавят и други групи хора.

Той подчерта, че изпълнението на плановете ще зависи от това дали данните за заразата продължават да показват напредък в борбата на Германия и съседките й срещу новия коронавирус.

Ограничителните мерки срещу пандемията през последните два месеца на практика ликвидираха туристическия сектор, който пряко или косвено генерира около 10 процента от икономическия продукт на ЕС.

До средата на юни в Германия остава в сила предупреждение за туристическите пътувания в чужбина.

Безпрецедентното предупреждение на германското правителството да не се предприемат никакви международни пътувания би могло бъде отменено поетапно, като се започне с Европа, заяви обаче министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от ДПА.

"За Европа определено ще бъде възможно да бъде отменено предупреждението за пътувания по-рано, отколкото за други дестинации, стига само сегашната положителна тенденция да продължи в много страни", каза той, имайки предвид напредъка в борбата с коронавируса.

Министърът не се ангажира с конкретен срок за отпадане на забраната. 

Австрия и Германия предвиждат да възстановят от 15 юни свободното преминаване през общата им граница, затворена от средата на март заради епидемията от новия коронавирус, съобщи по-рано днес австрийското правителство. Облекчаването на условията за преминаване на границата обаче ще влезе в сила от 15 май и ще позволи по-специално командировки и семейни гостувания. За това са се договорили германската канцлерка Ангела Меркел и австрийският й колега Сабастиан Курц. Австрия и Германия смятат, че епидемията от новия коронавирус на тяхна територия е под контрол, и бяха сред първите страни в Европа, отменили забраните за излизане от вкъщи и за пътуване и отворили отново магазините.

Австрийското правителство съобщи днес, че обмисля постепенно възобновяване на свободното движение и с държави, с които граничи, като Швейцария, Лихтенщайн и източните си съседи, без обаче да спомене Италия - една от най-тежко засегнатите от пандемията страни.

В същото време във Великобритания карантинните мерки започват да се смекчават. От днес на гражданите е разрешено да излизат неограничен брой пъти за спорт или слънчеви бани на открито, пътувания с автомобил до отдалечени места за отдих като обществени паркове и плажове. Хората, които живеят заедно, вече ще могат да прекарват време на открито със свои познати, приятели или роднини, които живеят на друг адрес. Разрешават се обаче среща само между двама души, при това на 2 метра разстояние един от друг.

Отново могат да бъдат практикувани футбол, тенис и голф. Контактните спортове остават разрешени само за лица, които живеят заедно. От днес ще заработят строителните фирми и различни сектори на промишлеността, които не могат да функционират в дистанционен режим. Властите призовават възможно най-малко да се ползва общественият транспорт, като се предпочита придвижване пеша, с велосипед или с личен транспорт.

Мерките се смекчават само в Англия, но засега не и в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Същевременно глобата за неспазване на карантина се увеличава от 60 до 100 бр. лири при първо нарушение, а при повторен случай може да достигне 3200 бр. лири.

Планира се всички, пристигащи в страната, да бъдат поставяни под карантина за две седмици.

Препоръчва се хората да покриват лицето си или да носят саморъчно направени маски на места, където има струпване на хора, най-вече в магазините и обществения транспорт. В препоръките се подчертава, че гражданите не бива да използват хирургически маски или строителни респиратори, за да има достатъчно предпазни средства за медицинските работници, работещите в промишлеността и строителството.

В същото време британският премиер Борис Джонсън съобщи днес за починали 144 здравни и 131 социални работници, общо 275 души, чиято смърт е свързана с Ковид-19. Смъртните случаи в Обединеното кралство до момента са над 40 000, което е най-големият брой в Европа.

Джонсън заяви, че не иска да вижда стълпотворение на хора в обществения транспорт, след като в първия ден от постепенното облекчаване на мерките за изолация бяха разпространени кадри с препълнени автобуси в Лондон.

"Не желая да виждам навалица в масовия транзитен или обществен транспорт в столицата и където и да било другаде", каза той в парламента и допълни, че властите приканват хората да не пътуват в час пик, както и в лондонското метро да се движат повече влакове.

И Норвегия отваря границите си за хора от други европейски държави, които имат право на пребиваване или роднини в страната. Министърката на правосъдието Моника Мелан заяви, че страната, която не членува в Европейския съюз, отваря границите си за гражданите на държавите от Европейската икономическа зона, която освен страните от ЕС включва още Великобритания, Исландия и Лихтенщайн.

Всички сезонни работници ще имат възможност да влязат на територията на Норвегия, каза още Мелан.

Европейската комисия каза днес, че страните от съюза биха могли отново да отворят границите си с други държави членки за туристическия сезон, ако епидемията от коронавируса е под контрол и здравните им системи са добре подготвени, отбелязва ДПА. Външните граници на ЕС ще останат затворени до 15 юни, ако 27-те страни в съюза се придържат към съвета на Комисията от миналата седмица.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер съобщи днес, че Франция ще запази контрола по границата с Германия до 15 юни, въпреки че ще има известно облекчаване на мерките, за да се улеснят хората, които трябва редовно да минават през границата.