Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че все още смята, че приятелството му с руския президент Владимир Путин би могло да допринесе за прекратяване на войната в Украйна, предаде ДПА.

"Работили сме заедно и разумно в продължение на много години. Може би това все още би могло да помогне за намиране на решение чрез преговори - аз не виждам никакъв друг начин", каза Шрьодер в интервю за агенцията.

Шрьодер е приятел с Путин още от времето, когато е канцлер от 1998 г. до 2005 г., и продължава да работи за мажоритарно притежаваните от Русия компании, свързани с тръбопроводите "Северен поток" под Балтийско море, отбелязват ДПА и БТА. Въпреки че нарича руската атака срещу Украйна "фатална грешка", той не се е отрекъл от Путин.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия по тази причина го маргинализира, но процедурата по изключването му се провали, припомня ДПА.

"Вярно е, че това е измерение, което е различно", каза Шрьодер в отговор на запитване защо поддържа приятелството си с руския президент въпреки десетките хиляди загинали и руските военни престъпления по време на войната в Украйна.

По думите му в един момент е изглеждало, че личното му приятелство би могло да помогне за разрешаване на изключително сложния политически проблем. "Ето защо смятам, че би било напълно погрешно да забравим всички позитивни неща, които се случиха между нас в политиката в миналото. Това не ми е в стила и не върша такова неща", добави той.

Шрьодер визираше посредническата си мисия през март 2022 г., малко след началото на руското нападение срещу Украйна, когато по думите на бившия канцлер той първо се срещнал в Истанбул с тогавашния депутат и настоящ министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, а след това отишъл в Москва за разговори с Путин, посочва ДПА. Тази инициатива обаче се провали.