Герхард Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Владимир Путин - не виждам друг начин

Бившият германски канцлер заяви, че все още смята, че приятелството му с руския президент би могло да допринесе за прекратяване на войната в Украйна

Обратно в новината

Коментари - Герхард Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Владимир Путин - не виждам друг начин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

по време на желазната завеса запада процъвртяваше след падането й навлезнаха руски и други шпиони и създадоха криза след криза, русия и всички русковлски лайняни дръжави трябва да бъдат отделени със нова много по силна желязна завеса за да може отново да настъпи просперитет за свободния свят това е

когато в каца мед сложиш капка дрисня меда целия мед се хвърля, дриснята трябва да се отдели и да се огради за да не мирише а те да си дреснеят там начело с путлера им все ми е тая

путлера намирисва тия неща не е прст и се мъчи до издриска колкото се може повече лайна наоколо за да има мегдан като го оградят пак поне да е насрал всичко около себе си пак е кяр за него

и за какво точно да преговаря с един диктатор незаконно избран в последния му мандат???

И Тръмп, и Орбан, нашия Радев, Шрьодер- лицата на руската проказа която трови света последните 15г! Проводници на руския империализъм, продажни влечуги

Абсолютно прав е! За съжаление поколението на разумните европейски политици си отиде. В момента на власт са хора без мозъци...

Има още доста за "денацифициране"!

начин е ясен - пълна разруха за Европа и/или ядрена война

Прав е човека! Веднага след като си изтеглят орките от Украйна, трябва да седнат да преговарят за репарациите!

Или па до последната укросвиня, а?

Рубличкааааааа

SirBob

То няма и да има друг начин. С Русия не можеш да говориш от позиция на силата. Шрьодер просто констатира обективни факти.

Побързай Герхард, че икономическата активност на ЕС намаля с 30%. Вече съкращават персонал и в българските заводи. Химическите гиганти се изнесоха от Германия. Сега и Мерцедес се изнася в Китай. Последният производител на слънчеви панели се бори за спасяване с държавни пари. Тия санкции ще ни върнат в двайсети век.

През 1990 г. САЩ, Германия, Франция и Великобритания обещават да не разширяват НАТО на изток. Писмени цитати от стенограми, дадени от ръководителите на западните държави: 1. На 09.02.1990 в Москва държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър в разговор с Едуард Шеварнадзе заяви: „Несъмнено трябва да има железобетонни гаранции, че нито юрисдикцията на НАТО, нито военните сили на алианса няма да се придвижат на изток. И това трябва да бъде направено така, че източните съседи на Германия да са доволни.“ 2. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър на 09.02.1990 г. в Москва в разговор с Горбачов заяви: „НАТО няма да се разпространява в източна посока нито на един инч от сегашната си военна юрисдикция“ 3. Канцлерът на ФРГ Хелмут Кол на преговори с Горбачов в Москва на 10.02.1990 г. заяви: „Ние смятаме, че НАТО не следва да разширява своите граници.“ 4. Президентът на Франция Франсоа Митеран в разговор с Горбачов на 25.05.1990 г. уверява, че: „След обединението на Германия и съхраняването на членството и в НАТО, на Съветския съюз ще бъдат обезпечени необходимите условия за безопасност.“ 5. Желязната лейди Маргарет Тачър след срещата на върха във Вашингтон в срещата си с Горбачов в Лондон на 8 юни 1990 г. заяви: „Никой няма интерес да застрашава сигурността на СССР. Трябва да намерим начин сигурността на СССР да бъде гарантирана.“ Не, не, това не са руски архиви и стенограми, а "архиви на националната сигурност" от Вашингтон - университета „Джорж Вашингтон“, който публикува 30 разсекретени документи, свързани с преговорите за обединението на Германия през 1990 г.

Поредните лъжи на платения руски трол. Който дори не знае каква е процедурата за ставане на член на НАТО:)))))

Където издигнахте оня прословут пилон дойде украинска фолклорна група от българи украинци. Които със сигурност знаеха български по-добре от тебе и дори спечелиха награда. И всяка година имаше статии и репортажи за събори и събития организирани от българите жители на Украйна с помощта на българските читалища. И за разлика от твоята Русия която незабавно затвори читалищата в окупираните територии в Украйна никой не е затварял българските читалища нито е забранявал на българите да говорят на български. Никой в Украйна не е извършвал за този период от време геноцид над българите нито някакво гонение или тормоз над българите. За разлика от любимата ти Сърбия предателю където руските сръбски слуги извършиха страховити извращения на българите включително убийства и гонения за да ги направят сърби Включително и в създадената пак от твоята любима Русия Македония където тормозят над българите продължава И до ден днешен.

да, в Украйна живеят над 300 000 българи, изселени от България най-вече след руско-турската война 1928-1829 г. Те винаги са имали български училища, но в момента всички са затворени, защото са забранени със закон. Няма нито едно, не съществуват вече. Не ми говорете ала-бала - читалища или неделни училища. Български училища няма - забранени са. Украинизирани са и българските имена - по-долу писах кои. Дира също се включи в измамата. В 3 статии миналата година писа за загинали българи с имена - Александър, Владимир и Михаил Украинските сайтове обаче разкри истинските им имена: Олександр, Володимир и Михайло

1. На 05.10.22 бе убит българина Александър Калов в Украйна, всички български медии отразиха факта с това му име. Украйна удари шамар на България За Украйна убит беше Олександр, а не Александър. 2. На 05.01.23 бе убит българина Владимир Иванов в Украйна Украйна обаче отново удари шамар на България За Украйна убит беше Володимир, а не Владимир 3. На 16.01.23 бе убит българина Михаил Ялама Украйна отново зашлеви шамар на България, като каза, че беше убит не Михаил Ялама, а Михайло Ялама. Защо българските медии крият и лъжат за истинските имена на убитите българи в Украйна? Единствения верен отговор е – защото крият насилствената смяна на имената на българите в Украйна, наричана някога у нас – възродителен процес. Съжалявам, че дира забранява линковете и не мога да ги поставя за доказателство.

А България как постъпи с турскоговорящите по време на "Възродителния процес"? Това етническо прочистванели беше, или българизация? Това, което си извършил винаги ти се връща. Затова трябва да се внимава когато пишман-патриоти умират Русия да унищожи Украйна.

Много те моля кажи ми на коя дата е проведен референдума за присъединяване към варшавския договор? На коя дата се проведени изборите избрали комунистическата партия да управлява България????? На коя дата е проведен референдумът в Русия дали да бъде нападната Украйна. На коя дата е проведен референдума в Русия дали да бъде анексиран Крим. На коя дата е проведен референдума в Русия за промяна на конституцията и за даването на възможност на Путин да стане пожизнен президент??? Единствените референду ми проведени от твоя Република Русия са по нацистки образец- в окупираните от Русия територии под дулата на автоматите- при това снимките на войниците и видеата дори не се криеха. Да не говорим че нацистките референдуми на Путин нямат никакво законово основание по който и да е закон. Защото руският закон забранява референдумите а легитимно избраната власт на Украйна заяви че референдумите са незаконни. Ти няма собствено управление и закон за референдумите. Донецк и луганск също. И между другото когато ние кандидатствахме и за европейския съюз и за НАТО мършата като тебе слугуваща на Русия се криеше по ъглите от страх да не постъпим с тях по същия начин както те постъпиха с българите когато завзеха властта.

Можеш ли да ми покажеш поне една статия дори и от руските медии от преди нападението на Русия над Украйна където да се споменават 15 000 избити цивилни руснаци от страна на украинците??????? Ама от преди нападението а не след като Русия нападна Украйна. Защото според всички източници и медии включително и руските такива- до преди нападението на Русия над Украйна общите жертви в конфликта бяха общо 14 000 души - горе-долу по равно украинци и руснаци като дори украинските жертви бяха малко по-големи. Пак пригожин както и вашия стрелков публично си признаха за какво всъщност става въпрос и кои са всъщност така наречените бунтовници.

уикипедия - английския вариант с превод на руски 14 200-14 400 военных и гражданских лиц, погибших во время войны на Донбассе 2014-2022 г.

Отвори точно това дето си го пуснал и го прочети. Като го прочетеш ще видиш че става въпрос за общия брой загинали - и най-мнисите на Вагнер и украиньи. Вие водещите платена руска пропаганда преписахте всичките жертви на цивилни жители на Донбас. Точно както любимите ми арабски терористи твърдят че загиналите са само и единствено жени и деца.

Германия е пета в света по продажба на оръжие.От всяка война по света има печалба. С Путин и Русия закъсняха.Ако имаха някакъв шанс да ги "демократизират" това беше между 1992/95 година.Сега вече е късно да се надяват на победа. Не може Путин да е Дявола а Зеленски ангела.Това са приказки за деца или не узряли хора,които повтарят като папагали,това което пише или показват по телевизора.

Русия пък беше втора по продажби на оръжие.

Аз пък чух, че Путин иска половин Германия. Дай му я след преговори, баце, не виждам друг начин.

Ех бате, забрави, че вече беше руска.

Пол ще има правото да нападне Беларус да завладее част от територията на Беларус и след това Беларус са длъжни да сключат мир като оставят завладяната територия. Японците имат пълното право да си вземат курилските острови. Китай има пълното право да вземе териториите които вече неколкократно ги показва Като китайски. Турция има правото да превземе половината или цялата България и българите нямат право да се съпротивляват щото нали не трябва да има война. Сещам се и за още много държави с териториални спорове помежду си. Или тези действия има правото само твоята Русия да ги върши??

Няма нищо общо. Ние не избиваме турците в България, не им сменяме имената, не забраняваме турския език и не забраняваме турските телевизии, Укрите избиха 15 000 руснаци по време на гражданската война 2014-2022, смениха имената на руснаци и българи, забраниха българските училища, забраниха руския език във висшите учебни заведения, забраниха руските телевизии и забраниха на руснаци от 18 до 60 да влизат в Украйна. Сами си го изпросиха.

Твоята Русия забрани българския език в българските читалища. Твоята Русия години наред забраняваше украинския език докато това беше украинска СССР. По времето на възродителния процес жалък предателю на колко турци сменихме имената колко от тях избихме и колко изгонихме от държавата?????????? Пък след признанията на пригожин да ми говориш за убийство на руснаци е изключително жалко и показва на 1000% че си просто един продажник слугуваш на Русия.

начи видя ли някой да пише "твоята Русия", "твоя Путин" е 100% ясно, че е соросоиден трол с промит мозък на хранилка в сороските организации или посолството на кравария, и само да ти напомня че тея глупости които ги цитираш ги има само в Украйна, Русия ни включи в списъка с неприятелски държави след като България затвори въздушното си пространство, изгони руските дипломати, спря руските телевизии и санкционира Русия по заповед на американските ти господари

Какъв българин си ти? В Украйна живеят над 300 000 българи Укрите украинизираха всички български имена на украински: Александър на Олександр Елена на Олена Ана на Гана Владимир на Володимир Петър на Петро Павел на Павло Димитър на Дмитро Михаил на Михайло Кирил на Кирило Андрей на Андрий Сергей на Серхий Никола на Микола Това преди 40 г. в България се наричаше възродителен процес, геноцид. А в Украйна днес се нарича демократичен процес, украинизация. Беше премахнат статута на българският език като малцинствен, а българският език беше изхвърлен от образователната програма на Украйна. До 2013 г. в Украйна имаше български училища. Знаете ли колко са сега българските училища в Украйна? Нула, нито едно. Останаха само така наречените „български неделни училища“, но те не са български, защото в тях децата изучават българския език не като майчин, а факултативно като чужд само 1 или 2 ч. седмично. Децата с български произход от 39 училища в Одеска област до 2017 г. учеха на български език история, география и др. и за тях бе задължителен предмета на обучение – „Роден език“. Скандалният закон за образованието (2017) силно ограничи правата на малцинствата да изучават майчиния език и премахна „Роден език“, а законът за езика (2019) (за тоталната украинизация) ограничи правата на малцинствата да изучават майчиния си език в училищата и да го говорят на обществени места, като глобата е над 11 900 гривни или затвор. Зеленски също "украинизира" името си. Във Фейсбук промяната на името му се състоя на 25 април 2019 г. от Владимир Зеленски, на украинското - Володимир Зеленски. В Русия няма закон забраняващ българските и украинските училища. Обявявам награда от 1000 лв ако ми покажеш такъв закон.

Ти отиде ли да питаш украинската фолклорна група съставена от българи украинци с български имена???????? Говорещи български??? Които кой знае защо не потвърждават лъжите ти.

Кратко и ясно: законът за образованието (2017) и законът за езика (2019) (за тоталната украинизация) в Украйна украинизираха българските имена. В украйна 200 години имаше, но сега вече няма: Александър, Елена, Ана, Владимир, Петър, Павел, Димитър, Михаил, Кирил, Андрей, Сергей, Никола

Хайде сега продажно същество слугуващо на вражеската държава Русия да ми обясниш как по-точно са били изнудени държавите от източна Европа да станат членки на НАТО??? Ама ей така с конкретни факти. Защото не знам дали са ти казали и на тебе от руското посолство- ама за да станеш член на НАТО първо трябва да кандидатстваш а пък после държавите членки на НАТО Да се съгласят да те приемат. И след като си избълваш простотията и лъжите- пробвай се да обясниш защо не можаха да изнудят Финландия и Швеция да станат членки на НАТО дори когато имаше глобалната заплаха съветски съюз?????? И само между другото- дай да излезем на улицата и да се пробваш да питаме всеки срещнат поотделно дали иска да се присъедини към руската федерация- защото дори предателите като тебе не искат да са част от Русия и не желаят да имаме закони като в Русия- защото тогава трябваше да си в затворя. Пак минусчетата дето ги слагате и плюсчетата дето си слагате на простотиите нямат никакво значение в реалния свят. Къде това с руските слуги желаещи присъединяване към Русия ви няма.

ся на всички е ясно че да станеш продажен соросоид трябва да си много тъп и необразован, ама ей така за спорта например потърси и виж какво беше условието за приемането ни в ЕС, както и на другите държави от Източна Европа? дали не беше задължително членство в Нато? и как така нямаше никъде реферндуми да питат хората дали искат? айде излез и питай да видим какви ще са отговорите? и кой пък е казал, че трябва да се присъединяваме към Русия? хаха такива глупости си измисляте соросоидните тролове, че чак да се чуди човек колко плитки мозъци трябва да имате, че да измислите такава олигофрения хаха

Значи ако говоря истината и задавам неудобни въпроси на руските слуги като тебе съм продаден соросоид:)))) Ти обаче платения руски слуга си български патриот нали:))))))) И да защитаваш неистово руските интереси вероятно е задължения на всеки българи нали? Както и очаквах не можа да обясниш нито с факти нито с нищо друго Как по-точно са ни изнудвали:)))) А по Швеция и Финландия кой и как ги изнуди:))))

ами ти не говориш истини и задаваш тъпи въпроси, ето например Швеция и Финландия НЕ са в Източна Европа ;) а според теб "българския патриот" трябва да се надупи на американците ли? и защо? какво са направили американците за България? нищо

От как свят светува, до ден днешен и за много дълго време занапред /ако не за винаги/, правото винаги е било на по силният! Така оперират всички държави, вкючително тези които се правят на нещо по различно /справка Газа/. Още древните римляни са го синтезирали в приказката "Силните ще направят каквото могът, а слабите ще изтърпят каквото трябва". Ако някой някъде иска да спре Русия, ще трябва да покаже по голяма сила и решителост от Русия! Не е красиво, но пък за сметка на това е ужасно просто! Такива мераклии обаче за сега няма, и надали ще има. Просто цената е недопустимо висока.

Ще го стори Китай в едно по-далечно бъдеще, но тогава заПАДът ще скочи да озапти Китай, защото заПАДът няма никаква сметка Китай да става световен хегемон.

Как? Недопустимо високата цена е ядрен конфликт. Освен ако не се измисли начин ядрените оръжия да се неутрализират като заплаха и Русия не съумее да развие нов тип оръжие със същата или по голяма ефективност, приказки като твойте издават неспособност да се мисли и англосакасонски мечти!

Значи Китай като по-силен има правото да завладее частите от Русия които ги показва на картите Като китайски??? НАТО като по-силно има право да завладее европейската част на Русия заедно с Беларус. Както и отново да превърне в колонии Африка- щото са по-силни. Странно обаче как руските подлоги като тебе говорят за правото на по-силния само и единствено когато се опитва да оправдаят агресията на Русия.

От как свят светува, до ден днешен и за много дълго време занапред /ако не за винаги/, правото винаги е било на по силният! Така оперират всички държави, вкючително тези които се правят на нещо по различно /справка Газа/. Още древните римляни са го синтезирали в приказката "Силните ще направят каквото могът, а слабите ще изтърпят каквото трябва". Ако някой някъде иска да спре Русия, ще трябва да покаже по голяма сила и решителост от Русия! Не е красиво, но пък за сметка на това е ужасно просто! Такива мераклии обаче за сега няма, и надали ще има. Просто цената е недопустимо висока!

Любимата ти Русия нападна Украйна. Любимата ти Русия иска да завладее Украйна. Така че именно любимата ти Русия е необходимо да се махне от украинската територия и да плати за всичките си поразии на украинска територия.

е да ама любимият ти Сорос заедно с любимите ти американци направиха преврат и си сложиха кукла за президент любимите ти американци подкрепят нацисткия режим в Украйна любимите ти американци пращат оръжия които убиват Руснаци още от 2014 така че именно любимите ти американци и любимият ти Сорос трябва да се махнат, и не само от Украйна ами и от цяла Източна Европа

Точно така, те ЩЕ СЕ МАХНАТ, защото нямат друг изход освен този и това беше решено още на срещата Байдън Путин в Женева, още там Байдън почна тънко да преде, когато Путин му каза НАТО да се изнася от Източна Европа. Ялта 2 и ново преразпределение на Европа това ни чака. Затова и колкото пъти се напише нещо за тази среща простите тролове мълчат като риби.

След така наречения от руската пропаганда и платените руски тролове като тебе преврат в Украйна имаше редовни избори признати дори и от работодателят и Русия. Пък дотук само твоя Путин повтаря едно към едно думите и действията на Хитлер.

овчи, а още по-гадно са фактите, самите американци си признаха, че е преврат, даже казаха колко милиарда им е струвал, ако не си слушал, потърси и чуй как Виктория Нюланд и американския посланик в Киев обсъждат кой да сложат за президент - Кличко или Порошенко, така че твойте "подробности" не вървят пред фактите, а тея смехотворни опорки за "Хитлер" може да ги разправяш на приятелите ти американци или англичани

Ко речи, урво джендърска?

От минските споразумения?

На снимката на Путин в другата статия е съвсем друг човек. Разликата е очеизвадна, особено във формата на очите, но и като цяло.

Ето ви ги условията- Русия изтегля войските си от Украйна. Връща обратно заграбените територии. Плаща репарации. Хайде сега отивайте да договорите тези условия с приятелчето си Путин.

Русия се изтегля от Украйна - добре, но Нато и американците напускат Източна Европа също, няма друг вариант

Държавите от източна Европа сами са избрали в кой съюз да членуват. Да питам на какво основание ти предателя или скапаната ти Русия ще поставят условия на държавите от източна Европа в кой съюз да членуват???

държавите от Източна Европа не са избирали сами да влизат в Нато, те бяха изнудени и накарани насила да влезат в Нато или с предатели като теб, които станаха политици, и кой си ти продажен предател, че ще решаваш от името на всички Българи или Източноевропейци дали да бъдат в Нато или не, и дали да подкрепят САЩ или Русия?

Решил си да избиеш укрохлебарките до крак. Зельонскии, ти ли си бре ?!

Путин може да преговаря само пред съда в Хага. Няма друг начин..

може ли хага да дойде в москва,щото трябва да се прави един нов път в сибир.помощ трябва....

когато Байдън, Обама, Буш, Клинтън, Блеър застанат пред тоя набеден "съд", тогава може и Путин да отиде

Другия начин е Путин да преговаря със Запада. Винаги има начин

Начин има, но не и когато едната страна по казуса има свой виждания за преговори. Запада твърдо е заел позицията Русия да се обяви за победена във войната и да изпълни предварителни условия преди да започне преговори с Украйна. Проблема зад тази позиция е че ако не стане по този начин, то всичките инвестиции в Украйна ще са били за нищо. Без репарации от страна на Русия няма да може да се покрият загубите на ЕС, НАТО и Украйна. НАТО просто прекалено навътре се вкара и приключване на войната без пълната загуба на Русия ще унищожи съюза както икономически така политически.

Затвор за немското лайно!

Има друг начин, подават молба за присъединяване към Руската Федерация и с тяхна помощ създават мощна и стабилна икономика. НАТО няма реална възможност да победи Русия или се съобразява с нея или загива. Гледахте ли репортажа на Японската телевизия The Japan Times за настроението на населението в Мариопул и за новият облик на града.

и не е телевизия, а вестник (както си личи и по името). Ама това, което видяхме няма да ти хареса. Явно пак си чел някоя ватника извратня

За да легитимира войнат Му ли? Може... но в Хага.

Герхард Шрьодер? Това е един умен мъж!

Само с преговори би могъл да се реши този конфликт! Проблемът е, че нито Украйна нито съюзниците и са в позиция да поставят условия, а съюзниците и точно това искат - да преговарят, имайки предимство и поставяйки условия! Няма как да стане ако нещастните украинци не победят на бойното поле, а те - струва ми се вече разбират - нито имат особени основания, нито хора за тази победа... Надявам се, войната да върви към приключване!

ах, ти, Шрьодер, л.... такова!!! Ти си 1 от виновниците за възхода на Жужи

Преговори? Какви преговори? Всичко това приключи когато британският премиер с рошава коса прецака подписването на края на войната. Защото смяташе че голямата контраофанзива ще е достатъчна за слагането на край на войната. И сега същият този запад си въобразява, че ще накара Русия да се съгласи на предварителните условия преди самите преговори, а именно: руската армия напълно да се изтегли от Украйна, всичките командири и политици (в това число и Путин) да се пратят в затвора, да започне изплащане на репарации на Украйна и да им се върне обратно Крим. И отделно Запада си въобразява, че ще може да се превъоръжи преди Украйна да падне (след като по изпразниха складовете си). Макар цялото производството на военната индустрия да е крайно недостатъчно за нуждите на Украйна, пък камо ли и за Украйна и за Европа да стига. Е стига войната да продължи до 2030 г. за когато се предполага, че индустрията ще се е удвоила или утроила за оръжията. С такива делюзии дали ще слязат на земята и да вземат правилното решение? Най-вече след като ако го направят това ще значи, че всичко направено от тяхна страна е било за нищо!

Запада трябваше да преговаря порано... сега само трябва да се разкара от руската земя и да си взема бандеровския катун Галиция... той да ходи в НАТО...ЕС..на Марс или на майната си..все тая..безполезен е

с 2 деца доведени от русия и безброй фирми там.

дали е германски, или български, в душата си винаги е припознавал матушката-приютила тази идеология достигаща до крайния етап комунизъм, който никога не е видян, в лицето на СССР. За съжаление и германец, наследник на хора, газени от съветския войник, най-малко с поне един далечен роднина, на който е откраднат часовника след като е застрелян на фронта, може да изплиска водата

Колко пари отнесе и от Газпром и от разните руски банки, които "управляваше"

Що ако беше в Ексън, Тотал или Шел щеше ли да ревеш!?

Комунистите са в Хамерикания душко...демиократи им викат вместо световния интернационал е глобализъм... вместо пролетариат - чернилки, педали и прочие малцинства...емигранти и в двата случая некадърни паразити на държавна хранилка

Ти си изплискал вшодицата... жестоооко!!!

Комунизъм приятелю ти не си виждал даже на картинка. Комунизъм е когато работника взима по-голяма заплата от главния инженер и не му изпълнява нарежданията щото знаел по-добре. Комунизъм е когато лекари си крият дипломите и работят като миньори (щото на висшистите им беше забранено да работят като оникновени работници) да си оправят живота.. Комунизъм е когато като завършиш висше ти казват къде да работиш. Комунизъм е когато заради това че баща ти е бил висш царски офицер не може да си намериш ама никаква работа. Комунизъм е когато ти казват как да се обличаш и как да се подстригваш. и още много други неща - и нищо от това го няма в Русия по специално - Русия им див капитализъм от поне 30 години насам и там никой не желае да се връща СССР. А тука дето пише един колега - глобалистите са новите комунисти макар и с друга идеология ползват много от старите методи на комунистите дето ги помним.

Щом твърдиш това, иди в русия и застани на площада с празен лист. Иди в русия и кажи на глас, че не си съгласен с войната, иди в русия и кажи че не одобряваш убийствата на невинни, иди в русия, пък после приказвай че това било див капитализъм. Но няма да го направш, знам. Защото си наясно какво е това комунизъм, но увърташ