Това, заяви украинският външен министър Павло Климкин в интервю за в. "Билд", цитирано от Франс прес и БТА.

"Важно е да се санкционират тези, които рекламират проектите на Путин в чужбина. Герхард Шрьодер е най-големият лобист на Путин в света. Ето защо ЕС трябва да види какво може да направи по въпроса", каза Климкин.

Герхард Шрьодер бе канцлер на Германия от 1998 до 2005 г. След изборното си поражение от 2005 г. срещу Ангела Меркел Шрьодер, който е в приятелски отношения с руския президент, зае няколко длъжности, на които представлява и защитава стратегически интереси на Русия. Миналата есен той бе избран за председател на управителния съвет на руския петролен гигант с преобладаващо държавно участие "Роснефт".

Западът е наложил санкции на тази компания заради конфликта в Украйна. Шрьодер работи и за газовия гигант "Газпром" като председател на надзорния съвет на компанията "Норд стрийм", която управлява газопровода "Северен поток".

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен реагира предпазливо на мнението на Климкин за санкции срещу Шрьодер, предаде ТАСС.
На въпрос на в. "Билд" тя заяви, че въпросът за санкции срещу Шрьодер трябва "да се обмисли много внимателно и след съответна проверка".