Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер присъства на прием в руското посолство в Берлин, за да отбележи годишнината от победата над нацистка Германия, предаде ДПА.

Лидерът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АФД) Тино Чрупала, също присъства на приема и каза, че е видял там висшият политик заедно със съпругата му Со-йон Шрьодер-Ким. Самият Шрьодер не отговори на запитвания, свързани с присъствието му в посолството.

По-рано вчера вестникът "Берлинер цайтунг" съобщи за приема. Много германски политици не присъстваха в знак на протест срещу руската война в Украйна, допълва БТА. Сред тези, които все пак участваха в събитието, бяха Клаус Ернст от крайнолявата партия "Левите".

Чрупала заяви днес пред ДПА, че е бил поканен на приема, "както съм сигурен, че са били и всички лидери на парламентарните групи".

По думите му доскоро 9 май е бил ден на възпоменание, "в който германски политици от всички партии в Бундестага обичайно участват". Той допълни, че "диалогът не бива да бъде прекъсван във времена на криза" и каза, че помиряването е особено важно в подобни исторически важни дни.

През февруари консервативният представител на Бундестага Кнут Ейбрахам обвини АФД, че говори за мир, докато всъщност представлява неразделна част от пропагандата на руския президент Владимир Путин и машината за война.