Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети днес турската столица Анкара и ще разговаря с външния министър Мевлют Чавушоглу и с други отговорни държавни представители. Преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция, че всява хаос в Средиземноморието, като издава ноти с предупреждения за учения и сондажи в оспорвани между двете страни райони.

Визитата на Столтенберг е на фона на конфликта между двете членки на алианса Турция и Гърция, който доведе до силна ескалация на напрежението в района на Източното Средиземноморие. Това ще бъде основната тема в разговорите в Анкара според дипломатическите източници. Алиансът полага усилия да неутрализира конфликта, за да спре ескалацията на напрежението.

Неотдавна НАТО обяви създаването на механизми за методи на решаване на спорните проблеми между Турция и Гърция, което съвпада и с позицията на Анкара.

"Този механизъм за сигурност може да помогне да се създаде пространство за дипломатически усилия за решаване на основните проблеми на споровете. Готови сме да го развием допълнително. Ще продължа да поддържам контакти и с двете съюзнически страни", заяви Столтенберг.

След разговорите в Анкара Столтенберг се предвижда да посети Атина, където се очаква да разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с министрите на външните работи и на отбраната на Гърция.

Междувременно израелският министър на отбраната обвини Турция, че дестабилизира региона и работи срещу усилията за запазване на мира. Той призова за международен натиск, който да доведе до промяна в поведението на страната членка на НАТО, предаде Ройтерс.

Ганц посочи като пример действията на Турция в Северна Сирия и в Източното Средиземноморие, както и намесата й в Либия и контактите й с Хамас. Всичко това отдалечава региона от стабилността, каза Ганц.

Израел обикновено се въздържа от открити критики на Турция, с която поддържа търговски и дипломатически връзки въпреки пропалестинската позиция на правителството в Анкара.

Израелският министър на отбраната Бени Ганц обаче описа Турция, а също и Иран като страни, които отхвърлят насърчаването на мира и подкрепят регионалната агресия. Той допълни, че въпросът с Турция е много сложен, защото тя е част от алианса. По време на видеоконференция Ганц заяви, че трябва да се използват всички опции на разположение и да се направи опит за повлияване на Турция чрез международен натиск.