Премиерът на Армения Никол Пашинян обвини Турция, че отново напредва по пътя на геноцида, предаде Ройтерс. Обвиненията бяха отправени заради боевете в Нагорни Карабах, при които загинаха десетки хора, а стотици са ранени.

"Ситуацията е много по-сериозна от предишните сблъсъци (през 2016 г.). По-уместно би било да я сравним със случилото се през 1915 г., когато над 1,5 милиона арменци бяха избити по време на първия геноцид през 20 век", заяви Пашинян в интервю за френския в. "Фигаро".

"Турската държава, която продължава да отрича миналото, още веднъж е поела по пътя на геноцида", допълни той.

Пашинян казва, че Турция е изпратила хиляди сирийски наемници в района и че турски военни офицери са директно замесени в азерската офанзива.

"Турция иска да укрепи ролята си и влиянието си в Южен Кавказ. Тя преследва мечтата да изгради империя, наподобяваща султанат, и поема по път, който може да възпламени района", предупреждава Пашинян.

Арменският премиер обвинява Турция, че подкрепя азербайджанската армия с бойни самолети, дронове и друга военна техника и че е пратила военни съветници, както и "наемници и терористи" към Нагорни Карабах, предаде Франс прес. Пашинян допълва: "Имаме доказателства. Те използват дронове и турски изтребители Ф-16, за да бомбардират цивилни зони в Нагорни Карабах.

Международната общност и по-специално американското общество трябва да знае, че изтребителите Ф-16, произведени в САЩ, са използвани сега за избиването на арменци в този конфликт", посочва Пашинян.

Тези изявления вероятно ще породят гнева на Анкара, която не признава избиването на арменците през Първата световна война за геноцид и оспорва данните за това, колко арменци са били убити тогава, отбелязва Ройтерс.

Същевременно пред телевизия Фокс нюз американският държавен секретар Майк Помпейо призова Армения и Азербайджан да прекратят бойните действия в Нагорни Карабах, предаде ТАСС.

"Призоваваме за прекратяване на огъня. Искаме и двете страни да дадат на заден ход. Говорихме с ръководствата и на двете страни и ги помолихме да направя това", каза Помпейо.

Призив за прекратяване на боевете отправи и Европейският съвет тази нощ. ЕС призова и Турция да спре да се меси в Нагорни Карабах.

Ереван обвинява и Израел за това, че е доставил въоръжение на Азербайджан за почти 1 млрд. долара.