Българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев посети двете осиновени в САЩ българчета, които бяха изведени от семейството си и са под закрила на Департамента за децата и въпросите на семейството в щата Мисури, съобщиха от Министерство на външните работи.

Децата са в добро здравословно състояние и за тях се полагат специализирани социални и психологически грижи. Генералният консул е занесъл на момичетата български сладкиши, както и подаръци от българската общност в Чикаго.

Анчев се е срещнал с представители на социалните служби, които са изразили увереност, че децата бързо ще преодолеят травматичния шок.По-нататъшната съдба на момичетата ще се реши от американските съдебни органи, като първото съдебно заседание е насрочено за 6 септември 2019 г.

Припомняме, че двете близначки, които бяха открити в къщата на ужасите в американското градче Съмървил, са били осиновени през 2011 г., когато са били на 7-годишна възраст. Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са малтретирани.

Осиновителите Марк и Мелиса Макгрегъри бяха арестувани на 8 юли т.г. и по-късно освободени срещу парична гаранция от 100 хиляди долара. Според американски медии, те са били разследвани в друг щат преди време за тормоз над родните си 8 деца и двете осиновени 14-годишни момичета от България, но са се преместили.

На 1 ноември 2013 г. е било последното посещение на социалния работник в семейството и той е бил впечатлен от изключителната привързаност на децата към родителите.

Реклама след 7-ми параграф