Двете близначки, които бяха открити в къщата на ужасите в американското градче Съмървил, са били осиновени през 2011 г., когато са били на 7-годишна възраст. Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са малтретирани. Това съобщи на пресконференция Милена Първанова, директор на Дирекция "Международно осиновяване" в Министерството на правосъдието.

Осиновителите Марк и Мелиса Макгрегъри бяха арестувани на 8 юли т.г. и по-късно освободени срещу парична гаранция от 100 хиляди долара. Според американски медии, те са били разследвани в друг щат преди време за тормоз над родните си 8 деца и двете осиновени 14-годишни момичета от България, но са се преместили.

Първанова обясни, че процедурата по осиновяване на двете близначки е започнала през май 2011 г. и решение е получено през ноември 2011 г. Дотогава е имало отказ от три семейства да осиновят момичетата.

"Близначките в този момент са били на 7 години, едното е със специално нужди, умствената изостаналост. Кандидат-осиновителите са представили всички необходими документи, включително и социален доклад от щата Вашингтон с препоръки. Към онзи момент американското семейство е имало 4 биологични деца. Мъжът е работил като IT специалист, а съпругата му е била домакиня. В рамките две години след осиновяването Министерството на правосъдието е изисквало през 6 месеца доклад за здравето на децата, прегледи при специалисти, образование, отношенията с братя и сестри", обясни експертката.

По думите на Милена Първанова, докладите са сочели, че момичетата са се адаптирали добре към семейството.

"1 ноември 2013 г. е било последното посещение на социалния работник и той е бил впечатлен от изключителната привързаност на децата към родителите", посочи още Първанова. 

Сигнали да са отглеждани зле - не са постъпвали. Днес министерството на правосъдието е изпратило писмо до генералния консул на САЩ у нас за пълна информация за двете деца. По думите на Милена Първанова родните осиновявания намаляват. През 2018 г. те са били 290, а докато през 2014 - 450.