Европейски източници, цитирани от гръцката агенция АНА-МПА и БТА, твърдят, че Еврогрупата ще даде зелена светлина за изплащането на транша.

Вижте снимки >>>

Очакванията са финансовите министри от еврозоната да се произнесат, че Гърция е довела до край "по принцип" и в достатъчна степен предписаните от европейските кредитори мерки, които са обвързани с превеждането на транша от 2,8 млрд. евро.

На заседанието най-вероятно ще бъде обсъден и въпросът за стартирането на втора проверка на кредитното споразумение с Гърция и за завръщане на представителите на европейските институции в Атина за по-нататъшни разговори с правителството на 18 октомври.

Еврокомисар Московиси: Гърция е изпълнила изискванията за новия кредит

Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси заяви днес, че Гърция е изпълнила всички оставащи условия, необходими за получаването още спасителни заеми в подкрепа на задлъжнялата си икономика, предаде Асошиейтед прес.

Московиси отбеляза, че Гърция е довела докрай ключовите мерки, изисквани за отпускането на още 2,8 милиарда евро. Той каза, че е постигнат добър напредък и че всичките 15 изисквания вече са покрити.

Московиси направи изказването в Люксембург при пристигането си за срещата на Еврогрупата. По думите му по-късно днес министрите вероятно ще одобрят изплащането на парите.

Досега дипломатически източници от Брюксел твърдяха, че Атина е изпълнила само половината от изискванията.

Мерките, които още не са приложени, включвали приватизацията на гръцката национална телефонна компания ОТЕ, както и стъпки за намаляване на бюрокрацията, либерализиране на трудовия пазар и реформиране на партийното финансиране, посочва ДПА.