На срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел е постигнато принципно съгласие за предоставяне на финансова помощ на Гърция, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от БТА.
Окончателните подробности от пакета финансова помощ за Гърция ще бъдат съгласувани в началото на следващата седмица на заседание на Съвета на ЕС на равнище министри на финансите, добави той.

Това ще е на практика равносилна на първото спасяване от банкрут на държава от еврозоната. Всички тези изявления оставят отворен въпроса как ЕС ще отговори на спекулативните атаки срещу Гърция, както и срещу Испания и Португалия, коментира Блумбърг.

Високопоставен европейски източник съобщи в кулоарите на приключващата среща на европейските лидери, че основна част от пакета помощи за Гърция ще бъдат вътрешноевропейски кредити. Берлин и Париж са се ангажирали да окажат голяма финансова помощ на Атина. Германският канцлер Ангела Меркел обаче настоя Гърция да поеме железни ангажименти.

БНТ съобщи, че двете държави вероятно ще изкупят гръцки дългове и ще предоставят гаранции по бъдещи заеми.

Според "Файненшъл таймс", МВФ ще бъде ангажиран само с техническа помощ, след като някои от страните изказаха опасения, че предоставянето на заем означава институцията, в която ЕС няма доминираща роля, да се намеси във валутната политика на еврозоната.

Точната стойност на помощта не бе посочена от източниците, но по оценка на експерти през 2010 година Гърция ще се нуждае от не по-малко от 53 милиарда евро.

Премиерът Бойко Борисов, който участва в срещата, коментира пред българските журналисти, че проблемите на Гърция са уплашили всички и затова сега присъединяването на България към еврозоната изглежда затруднено, предаде БНР.

Той определи състоялия се Съвет като тежък. Според него станало е ясно колко е изостанал Европейският съюз по отношение на мерките за борба с кризата, с огромната безработица сега във всички държави. До март ще се мисли какви мерки да бъдат взети. Защото в момента има безизходица, изтъкна българският премиер, цитиран от БТА.

По думите му България отново е била дадена за пример за финансова дисциплина. В момента в Европейския съюз се наказват страните, които са си позволили да имат бюджетен дефицит, както иска у нас опозицията, посочи той. В отговор на въпрос Борисов изтъкна, че създаденото от Гърция положение в еврозоната прави на практика много трудно пускането на България в зоната.

"Ударът от всичко, което се случва в момента, на практика ще бъде поет от България и Естония, които искат да бъдат част от еврозоната. Всички в Европейския съюз, сред тях и Европейската централна банка, са изплашени от случващото се. Това и наложи да има Съвет с точка именно стабилизирането на Гърция. Ще имаме още срещи, но е ясно, че сегашният момент е най-неподходящият да се говори за еврозоната. За наше най-голямо съжаление, тъй като ние нямаме никаква вина. Сега има страх, всички са станали много по-мнителни. Отчита се нашата дисциплина и че сме покрили критериите. Но при вземането на решение оказват влияние и натрупаните съмнения дали икономиката на България и подобни страни ще издържи през следващите години", отбеляза още министър-председателят.