Гръцкото правителство нареди днес поставянето на страната под национална карантина за период от три седмици, за да се пресече разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Премиерът на страната Кириакос Мицотакис уточни, че ограниченията ще влязат в сила от събота, 7 ноември, допълва БТА.

"Отново избрах да взема мерки по-рано, а не по-късно", каза Мицотакис в телевизионно обръщение към хората и добави, че е взел предвид мнението на експертите, консултиращи правителството.

Премиерът обясни, че увеличаването на новите случаи през последните пет дни го е принудило да вземе мерки още сега, вместо да чака да види дали обявените наскоро ограничения ще проработят, пише електронното издание на в. "Катимерини".

"Ако правителството бе решило да изчака, а сегашните мерки не бяха дали резултат, натискът върху болниците би бил непоносим", обясни той.

Министър-председателят посочи, че правителството ще подкрепи финансово гражданите, които ще бъдат засегнати от новия локдаун.

Той допълни, че подробностите за плана ще бъдат представени от финансовия министър Христос Стайкурас по-късно днес.

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в Гърция достигна 2646 вчера, с което общият брой на потвърдените случаи в страната нарасна до 46 892.

С решението на правителството днес Гърция става поредната европейска страна, която обявява национален локдаун.