Гърция поиска днес разрешение от 18-те страни партньорки в еврозоната да погаси заемите си към Международния валутен фонд (МВФ) преди датата на падежа им, предават Франс прес и БТА. Атина се надява по този начин да възстанови международното доверие в икономиката на страната.

Новият министър на финансите Христос Стайкурас отправи тази молба към колегите си, присъствайки на първата среща на министрите на финансите от еврозоната, откакто пое поста през юли.

"Радвам се от едно такова преждевременно изплащане по една проста причина, а тя е че то увеличава жизнеспособността на гръцкия дълг", каза шефът на Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозоната) Клаус Реглинг.

Той уточни, че след официалното му начало процесът на одобрение ще отнеме около два месеца.

Европейският механизъм за стабилност, който е под шапката на 19-те финансови министри от еврозоната, държи голяма част от държавния дълг на Гърция след десетилетия на планове за помощ от ЕС и МВФ за тази малка страна, която едва не напусна еврозоната.

В замяна на провеждане на реформи за увеличаване на конкурентоспособността, често твърде болезнени в социален план, Атина се възползва от спасителна помощ на стойност от 289 милиарда евро от ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

Гърция напусна официално третия и последен план за международна финансова помощ през август 2018 година , освобождавайки се от ограничаващия контрол на кредиторите, за да започне отново да се финансира самостоятелно на пазарите.

Равнището на задлъжнялост на Атина обаче остава високо с държавен дълг от 335 милиарда евро или 180 процента от брутния вътрешен продукт през миналата година. Той е най-високият в еврозоната, припомня