В гръцкия парламент днес започват дебати по вот на доверие на правителството. Гласуването ще е в сряда вечер.

Премиерът Алексис Ципрас поиска вот на доверие от парламента, след като министърът на отбраната Панос Каменос подаде оставка. Така Каменос изпълни обещанието си да се оттегли, ако парламентът на Македония одобри смяната на името на страната и се стигне до ратификацията на Преспанското споразумение от гръцките депутати.

Каменос е лидер на по-малкия партньор в управляващата коалиция - партията "Независими гърци". За да остане на власт, премиерът Ципрас се нуждае от гласовете на 151 депутати. Двама министри и някои депутати от "Независими гърци" обявиха, че ще го подкрепят, въпреки оставката на Каменос.

Междувременно вчера вечерта в страната имаше протести и сблъсъци в центъра на Атина. Безредиците възникнаха по време на демонстрация на началните учители. Недоволството им е предизвикано от новите процедури на правителството за назначаване на кадри в сектора.

Те са в допълнение към рестриктивните правила, въведени в хода на започналата преди 10 години дългова криза. В протеста се включиха над 3000 души, които се опитаха да пробият полицейския кордон пред парламента.