Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис предлага заседанието на парламента да започне във вторник и гласуването на доверие на правителството да се състои в сряда вечерта, съобщи агенция АНА-МПА.

Вуцис ще предложи това на утрешната си среща със заместник председателите на парламента. Той е получил от премиера Алексис Ципрас писмо, в което го информира за намерението си да поиска от парламента потвърждение на доверието в правителството.

Дебатите за гласуване на доверие трябва да започнат два дни след внасянето на искането и да продължат не повече от три дни.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви днес, че е приел оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, предаде ТАСС. Той каза, че министерството на отбраната ще бъде ръководено от началника на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис. Панос Каменос подаде оставка, заради името на Македония.

Ципрас заяви по-рано също, че правителството ще поиска от парламента вот на доверие.

 

Независимите гърци ще гласуват в парламента против доверието в правителството, заяви в неделя на пресконференция лидерът на тази партия Панос Каменос, съобщи ТАСС. Преди това Каменос, който бе министър на отбраната, се срещна с премиера Алексис Ципрас и го уведоми, че Независими гърци излизат от правителството.

Нашата партия реши да каже "не" на гласуването на доверие на правителството, каза Каменос.

По думите му макар да става дума за кабинет, който за пръв път се бореше с корупцията и даде надежда на гърците, ако Независими гърци гласуват за доверие, това ще означава, че сякаш одобряват споразумението със Скопие.

Ние ще продължим да изпълняваме мандата, който получихме от народа, подчерта Каменос и отбеляза, че неговата партия иска да бъде проведен всенароден референдум за споразумението със Скопие.

"Искам от премиера на Гърция да проведе референдум за Преспанското споразумение заедно с изборите за Европарламент. Това не е споразумение, а капитулация", подчертал Каменос.

Лидерът на Независими гърци е категорично против използването на думата "Македония" в наименованието на съседната страна. Той се позовава на социологически проучвания, според които 55-80 процента от гърците не подкрепят споразумението между Атина и Скопие за промяната на името на бившата югославска република в Северна Македония

Гръцкото правителство е силно посветено да завърши работата с Преспанския договор, заяви македонският външен министър Никола Димитров, предадоха медиите в Скопие.

Димитров разговарял с гръцкия втори външен министър Йоргос Катругалос след изявлението на министъра на отбраната Панос Каменос, че той и министрите от Независими гърци напускат правителствената коалиция заради националния въпрос за името Македония.

"Мисля, че по-полезно е да отправим послание, че е време двете съседни държави, които споделят общи интереси, да направят тази стъпка към близко стратегическо приятелство", каза Димитров.