Освен това подобна процедура не се очаква в скоро време. Това съобщи вътрешното министерство, като се позова информация от офицера за връзка на МВР на Франция, който се е срещнал с българските власти. 

Очакваше се утре да бъде извършено първото екстрадиране на незаконно пребиваващи  роми от Франция към родните им страни - България и Румъния. 79 роми, които приеха парична помощ от 300 евро (100 евро за малолетно дете) в замяна на доброволно връщане, ще бъдат извозени в четвъртък до Букурещ, заяви вчера френският министър за имиграцията Ерик Бесон. От информацията не стана ясно дали има полет за България, предвиден за по-късна дата. 
 
Българският посланик в Париж Марин Райков потвърди за "Хоризонт" , че в  утрешния полет с експулсирани роми от Франция няма да има българи. "Крайната дестинация на полета утре е Букурещ". Броят на депортираните български роми вероятно няма да бъде същият, както тези за Румъния. Според него във Франция има 2-3 хиляди български роми.

По-късно от МВнР уточниха, че на първо време ще бъдат връщани роми, живеещи в незаконните гета в Сен-Дени, Париж, Есон, Морски Алпи. Това обаче няма да стане утре.

Междувременно Брюксел разкритикува позицията на Париж. Франция трябва да спазва правилата относно свободата на движение и установяване на европейските граждани, заяви говорителят на европейския комисар за правосъдието и фундаменталните права Вивиан Рединг пред АФП, цитирана от "Фокус". Европейската комисия следи ситуацията внимателно, за да се увери, че всички правила са спазени.
 
Взетите от Франция мерки срещу незаконно пребиваващите роми са изцяло съобразени с европейските правила, заяви френското външно министерство в отговор на критиките. То призова Европейската комисия да окаже пълна подкрепа на програмите за социално интегриране на ромите в родните им страни. АФП отбелязва още, че критиките в Румъния и България срещу френската политика по отношение на ромите също се засилват.
Румънският министър на външните работи Теодор Баконски изрази надежда, че при всяко експулсиране ще бъде спазена законността.
"Ние трябва да запазим здрав разум и да видим какво можем да направим заедно, както във Франция, така и в Румъния, а също и на европейско равнище, за да намерим училища, болници, но и открита, а не ксенофобска, нагласа спрямо представителите на това ромско население", изтъкна Баконски.
 
В отговор на въпрос за завръщането във Франция на румънски роми, които преди това са били експулсирани от тази страна, той припомни, че Румъния не може да спре някого на границата, ако той не е извършил нарушение, доказано със съдебно решение.

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев заяви, че е обезпокоен от това, че мярката, приета от Франция, е насочена срещу етническа група.