Протестиращи скандираха: "Мързеливи лентяи, обединете се", пише "Гардиън".

Първата социална мобилизация от началото на президентския мандат на Еманюел Макрон, насочена срещу промените в трудовия кодекс, бе тест за втория по големина френски синдикат - Общата конфедерация на труда - но също така и за държавния глава, който показва решимост да реформира, пише в. "Монд".

През уикенда избухна полемика, след като Макрон заяви по време на посещението си в Атина в петък, че няма да отстъпи "нито пред мързеливците, нито пред циниците, нито пред крайните" противници на трудовата му реформа.

Затова във вторник, по време на шествието в Париж, което премина в празнична атмосфера, въпреки няколко инцидента между демонстранти и полиция, участниците издигнаха плакати, на които се четеше: "Мързеливците са на ход" или "Макрон, спукана ти е работата, лентяите са на улицата", пише "Монд", цитиран от БТА.

Броят на участниците в демонстрацията (223 000 в цяла Франция по данни на министерството на вътрешните работи) - който бе по-малък от миналогодишните демонстрации срещу промените в трудовото законодателство на президента социалист Франсоа Оланд - ще служат като мерило за способността на профсъюзите да мобилизират хора срещу Макрон.

Дълбоки разделения излязоха наяве между решените да се борят и готовите на компромис с реформите, целящи да направят по-лесно за компаниите да наемат и уволняват работници. Няколко от най-големите синдикати във Франция не взеха участие в протестите, което успокои правителството.

В деня на протести и стачки Макрон отиде на посещение в опустошените от урагана Ирма френски отвъдморски територии, за да отправи послание към пострадалите, за да ги успокои и да потуши зараждащата се полемика за предполагаемата неподготвеност на държавата, пише в. "Фигаро".

Затова му се наложи да изнесе реч още със слизането от самолета в град Поант-а-Питр в Гваделупа, в която каза, че френското правителство е направило един от най-големите въздушни мостове след Втората световна война. Той демонстрира самоувереност и заяви, че е съгласен да се извърши парламентарно разследване на реакцията на властите при бедствието, каквото искат трите най-големи опозиционни партии във Франция, допълни френското издание.