В Париж избухнаха сблъсъци с полицията и прояви на насилие между протестиращи срещу готвения закон за глобалната сигурност и полицията, предадоха Франс прес и ТАСС.

Демонстранти потрошиха витрини, включително на супермаркет, агенция за недвижими имоти и банка, запалиха коли по пътя на протестното шествие от северната част на столицата към Площада на републиката.

Полицията използва сълзотворни гранати за овладяване на избухналите размирици, при които десетки маскирани радикални демонстранти се опитаха да разграбят магазини и бутици. Протестиращите пък запалиха контейнери за отпадъци и строителни прегради.

Радикалните демонстранти, с маски и черни дрехи, също така замеряха полицаите с различни предмети, предаде Ройтерс. Някои от тях използваха чукове, за да изкъртват улични павета.

"Вандалите рушат Републиката", заяви френският вътрешен министър Жералд Дарманен след размириците в Париж, предаде Франс прес.

Какво се случва във Франция

Днес в редица градове на Франция се проведоха протестни шествия срещу разглеждания в парламента Закон за глобална сигурност и против грубите действия на полицията, предадоха световните агенции.

Общо 52 350 души са участвали в около 90 протеста из цяла Франция, в това число 5000 в Париж по данни на вътрешното министерство.

Арестувани са общо 64 души в цялата страна. Сред ранените има и осем полицаи.

На същите протести против този законопроект миналата седмица вътрешното министерство съобщи за 133 000 демонстранти във Франция, в това число 46 000 в Париж, отбелязва АФП. Тогава протестът в Париж завърши с вандалски прояви и сблъсъци на радикални демонстранти с полицията. Инциденти имаше и в други френски гладове.

За днес властите на големи градове като Бордо, Лион и Монпелие забраниха всякакви демонстрации в централните им части.

Организатори на протестите са колектив от синдикати, журналисти и правозащитни организации. Улични протести се проведоха освен в Париж и в Лил, Лион, Тулуза и други градове.

Демонстрантите носят плакати с надписи като "Полицията е навсякъде, свободата я няма никъде", "Новият закон е насочен против гражданското общество" и "Свобода, равенство и братство - но за кого?"

Главен повод за общественото недоволство е член 24 на законопроекта, който вече е одобрен на първо четене в парламента. Той предвижда голяма глоба и присъда затвор за лица, които публикуват в интернет снимки и видеозаписи на полицаи, в които ясно се виждат лицата им, или съобщават техните имена и адреси.

След бурни протести на обществеността и на журналистите правителството обеща да промени текста на член 24, но демонстрантите искат той да бъде изцяло премахнат от законопроекта, който ще се разглежда в Сената в началото на 2021 година. Недоволство има и от членове 21 и 22, които предвиждат разширено полицейско видеонаблюдение на демонстрации, включително с използване на дронове.

Президентът Еманюел Макрон отхвърли обвиненията в авторитарен уклон, отбелязва Франс прес.

"Не мога да допусна да се говори, че свободите във Франция се ограничават. Това е една голяма лъжа. Тук не е Унгария или Турция", заяви Макрон.