Учения с използване на бойни заряди южно от гръцкия остров Крит обяви за понеделник Турция с навигационно съобщение (навтекс) от днес, съобщава "Катимерини". Според съобщението, издадено от станцията в Анталия, ученията ще се проведат в морето в район югоизточно от Крит.

Вчера с друго навигационно съобщение Турция запази за учения и район между гръцките острови Родос и Кастелоризо.

Учението ще се проведе в момент, в който ЕС очаква от Турция деескалация на напрежението с Гърция и Кипър, а Атина, Никозия и Париж настояват за налагане на санкции срещу Анкара заради спора й с Гърция и Кипър за суверенните права в обширни райони на Източното Средиземноморие (сред които и остров Кастелоризо, който е само на 2 км от континентална Турция).

Вчера председателят на Европейският съвет Шарл Мишел заяви, че лидерите на ЕС ще разгледат на срещата си на 10 и 11 декември начините за въздействие върху Турция, за да сложат край на "играта на котка и мишка".

"Не се оставяйте да бъдете измамени от Ердоган", призова в Туитър председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. Той припомни, че Ердоган е отзовал проучвателния кораб "Оруч Реис" преди срещата на високо равнище през октомври, за да избегне налагането на санкции. "Сега прави същото. Ние трябва да кажем стига и да сложим санкциите на масата. Списъкът от провокации е достатъчно дълъг", написа в Туитър Манфред Вебер.

Имат ли общо бъдеще ЕС и Турция

"През тези месеци нямаше много позитивни сигнали откъм Турция както в Кипър, така и по отношение на сондажите (в Източното Средиземноморие), а разговорите между Гърция и Турция не вървяха." Това каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в обръщениe към Римския форум за средиземноморски диалог вчера, съобщи Анадолската агенция, цитирана от "Хюриет дейли нюз".

Борел подчерта, че ЕС трябва да предприеме стъпки в светлината на тези процеси. "Аз съм дълбоко убеден, че Турция и ЕС имат общ интерес да развиват добросъседски отношения", каза дипломатът.

Той припомни, че Турция е приела 3,5 милиона бежанци от Сирия и каза, че ЕС трябва да продължи да оказва помощ за тях, защото това не е помощ за турското правителство, а за бежанците.

Върховният представител на ЕС за външната политика каза още, че е време да се види дали Турция и Съюзът могат да имат по-добро партньорство. "Ако това не е възможно, Съветът на ЕС ще трябва да вземе решението, което само ЕС може да вземе. Защото режимът на санкции е въпрос на страните членки".