Германският Върховен съд отказа да разреши протест на противници на наложените заради коронавируса ограничителни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано съд от по-ниска инстанция вече наложи забрана на протеста, насрочен за днес следобед в Бремен. Очакваше се в центъра на града да се съберат 20 000 души.

Миналия месец германската полиция използва водни оръдия и лютив газ, за да разпръсне хиляди събрали се в Берлин протестиращи, недоволни от наложените ограничения, припомня Ройтерс. Повечето германци приемат въведените ограничения, целящи да възпрат разпространението на втората вълна на вируса. Критиците обаче заявяват, че ограниченията нарушават гражданските права.

Лотар Вилер, директор на националния институт за заразни болести "Роберт Кох" заяви в четвъртък, че постигнатите през март и април успехи в борбата с пандемията са накарали мнозина да се съмняват колко тежък е коронавируса и дори дали съществува. Това означава, че мнозина вече не спазват достатъчно сериозно социалната дистанция и правилата за карантина, на което се дължи сегашния ръст на броя на случаите.