Четирима полицаи, обвинени в побой над чернокож музикален продуцент - инцидент, причинил скандал във Франция, бяха предадени днес на правосъдието, информира Франс прес, като се позова на източник, близък до случая.

Служителите на реда, поставени под стража в Генералната инспекция на националната полиция - т. нар. "полиция на полициите", са обект на започнало във вторник разследване във връзка с "умишлено насилие от страна на лице носител на публична власт" при утежняващи обстоятелства "расизъм" и "съставяне на документи с невярно съдържание".

"Тези полицаи не просто са допуснали гаф, те са престъпници, извършили тежки престъпления. Удряли са клиента ми многократно в продължение на почти седем минути", каза в петък адвокатът на продуцента Хафида ел Али пред телевизия Бе Еф Ем.

Видеозапис на насилието бе разпространен в социалните мрежи и предизвика силно обществено възмущение. Вътрешният министър Жералд Дарманен заяви, че ще поиска уволнение на полицаите, ако вината им се докаже. 

Снощи близо 46 000 души са участвали в протеста срещу полицейското насилие в Париж

 

Около 46 000 души са се включили в протестите в Париж срещу полицейското насилие и новия закон за сигурността, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Бе Еф Ем.

По данни на министерството на вътрешните работи в днешната демонстрация са участвали 46 000 души спрямо 22 000 миналата събота.

Засега са задържани 46 души, основно за използване на сила срещу полицаи.

По данни на полицията в подобни демонстрации в Лион са участвали 7500 души, в Бордо - 6000, в Страсбург - 1500, в Лил - 1400. Като цяло в страната към протестите са се присъединили 133 000 души.

В Париж полицията използва водни оръдия, за да разгони протестиращи от площада "Бастилията".

По-рано между полицията и демонстранти избухнаха сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ, но безредиците продължиха.

При днешните протести са пострадали най-малко 37 полицаи.

Във Франция напоследък имаше два примера за полицейска бруталност, привлекли общественото внимание.

В понеделник полицаи агресивно евакуираха мигрантски лагер, а във вторник бе разпространено видео как полицаи бият чернокож музикален продуцент.

Същевременно проектозакон, ограничаващ правото на гражданите да заснемат полицаи на видеозаписи, стана повод за силно недоволство.

Според правителството новият закон трябва да осигури по-добра защита на служителите на реда и да ограничи заснемането на полицейски операции.

Според мнозина обаче проектозаконът застрашава свободата на медиите.