Германия се готви да забрани всякакви дейности в страната на турското крайно националистическо движение "Сивите вълци", след като и Франция вече наложи такава забрана по-рано този месец, съобщи турската секция на Дойче веле.

Съвместно предложение за забрана на "Сивите вълци" в Германия е било предадено на правителството от името на парламентарно представените партии. Инициативата е подкрепена от правителствените Християндемократически съюз, Християнсоциален съюз и Германска социалдемократическа партия и опозиционните Свободна демократическа партия и Зелените. Те настояват федералното правителство да разгледа евентуална забрана на турското движение в Германия, което според тях е расистко, антисемитско и антидемократично, и заплашва вътрешната сигурност на Германия.

В доклад на вътрешното разузнаване на Германия "Сивите вълци" са окачествени като носители и разпространители на националистическа и крайнодясна идеология, а за членовете им в Германия се посочва, че имат тесни отношения с турската Партия на националистическото действие, която сътрудничи на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва още Дойче веле.

Френското правителство забрани на 4 ноември движението "Сивите вълци", мотивирайки се с разпалване на омраза и замесеност на това движение в инциденти с насилие. Турция заплаши да отговори твърдо на това решение на Париж.