Огромни задръствания се образуваха вчера в Париж в последните часове преди Франция да влезе в режим на строги ограничения заради коронавируса за втори път тази година, съобщи ДПА.

Докато шофьорите бързаха да се приберат у дома или да напуснат столицата, се образуваха задръствания с обща дължина от 700 км, над два пъти по-дълги от обикновеното.

На левия бряг на Сена терасите на кафенетата бяха пълни предимно с млади хора, възползващи се от последния си шанс да изпият легално по питие с приятелите си.

В една голяма книжарница опашката от хора, правещи покупки в последния момент, бе от първия надпартерен етаж, надолу по стълбите, чак до касата на приземния етаж.

Фризьорите изнемогваха с постоянния поток от клиенти. "Човек ще си помисли, че Коледа е дошла по-рано", каза фризьорка на име Кати Дюотбоа пред Ройтерс.

"Ще бъде много трудно за нас. Коледният сезон е много важен за нашите приходи. Имаме чувството, че плащаме, че сме наказани за грешките на други", заяви тя.

Какви са условията на френската карантина

Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини.

Сред уважителните причини за излизане ще бъде и карането на деца на училище. Училищата остават отворени, за разлика от пролетта, когато образователните институции бяха затворени.

Децата над шест години ще трябва да носят маски по време на уроците. Досега правилото се прилагаше за деца над 11 години.

Университетите няма да работят. Кафета и ресторанти също. Затварят магазините и другите търговски обекти, с изключение на супермаркети, обществени перални, аптеки, оптики, автосервизи и магазини за авточасти.

Разрешава се също така излизането за тренировка един път на ден за час.

Хората ще трябва да работят задължително от вкъщи, освен ако това не е технически невъзможно, каза министърът на труда Елизабет Борн.

По последно питие в Париж преди новата национална карантина

Снимка: AP/БТА

Остават отворени институциите, предлагащи на гражданите административни услуги. Отворени остават църкви, джамии и синагоги, но сватби ще са възможни само с ограничен брой присъстващи.

Хотелите ще функционират при ограничен капацитет и ще приемат само гости, които пътуват по работа.

Границите между Франция и другите страни от ЕС остават отворени. Забранява се влизането във Франция от държави извън ЕС, освен при специални обстоятелства.

Какви компенсации предвижда правителството

Френското правителство ще въведе данъчно облекчение за собственици на имоти, които опростят част от наема на компании, които са спрели работа заради новите мерки за борба с коронавируса, каза финансовият министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

От мярката ще се възползват компании с под 250 души персонал, на които е било наредено да затворят, както и хотели и ресторанти.

Всеки собственик на недвижим имот, който от октомври до декември тази година опрости наема поне за месец, ще получи данъчен кредит, равняващ се на 30 процента от опростения наем.

Льо Мер каза, че за всеки месец от карантината е предвидена финансова помощ в размер на 15 милиарда евро.

По изчисления на министъра новото затваряне ще доведе до спад на икономическата дейност с близо 15 процента, предаде Франс прес.

Той припомни, че при затварянето през пролетта икономическата дейност е спаднала с 30 на сто. Но този път са предвидени по-целенасочени мерки за подпомагане на компаниите и се очаква два пъти по-малко понижение, каза Льо Мер.