Френски прокурори претърсиха тази сутрин кабинетите и домовете на министъра на здравеопазването Оливие Веран като част от съдебно разследване, открито от Съда на Републиката (CJR) за управлението на коронавирусната криза.

Други претърсвания бяха извършени при генералния директор на здравеопазването Жером Саломон и генералния директор на общественото здравеопазване във Франция Женевиев Шен, пише Le Figaro.

Maщабната операция засяга и бившия министър-председател Едуар Филип, бившия министър на здравеопазването Агнес Бузин и бивш говорител на правителството Сибет Ндиайе.

Акцията на службите преминава без трудности, се посочва в комюнике на службите, съобщава France.24.com.

На 7 юли бе открито съдебно разследване за "въздържане от борба с бедствие" и поверено на разследващата комисия на CJR, която действа като разследващ съдия и ръководи разследванията.

Общо от началото на коронавирусната криза до CJR бяха адресирани 90 жалби срещу министри, единственият орган, упълномощен да съди членовете на правителството за упражняването на тяхната функция. Само девет от тях бяха счетени за допустими, като се насочиха към Оливие Веран, Едуар Филип, Агнес Бузин или Сибет Ндиае. Изслушванията на ищците, включително представители на групата лекари Covid 19, започнаха в началото на септември. Те критикуват по-специално "несъответствието на мерките", предприети в държавната власт, или "неприлагането на препоръките на СЗО".

От своя страна прокуратурата в Париж, която е получила десетки жалби, които понякога са насочени срещу служители на администрацията.

На 9 юни започна предварително разследване, по-специално за "неволни убийства" или "застрашаване живота на "други". А колективът "Жертви на коронавируса във Франция", който обединява 200 души, се насочи към премиера Жан Кастекс в средата на септември с жалба пред CJR.