Премиерът на Франция не знаеше името на госта си Лудовик Орбан, пише днес в. "Журналул" по повод официалното посещение на румънския премиер във Франция в началото на седмицата. Изданието определя случката като "необичаен епизод" и разказва как френският премиер Жан Кастекс е забравил името на почетния си гост и се е наложило да го прочете от лист, който имал под ръка.

"Имам изключителната чест и много се радвам да посрещна днес премиера на една страна - голям приятел на Франция", заяви Кастекс, след което направи пауза и поднови изявлението си, след като погледна в лист А4, който имаше под ръка, разказва "Журналул".

"Г-н премиерът Лудовик Орбан изрази пълна солидарност и подкрепа от страна на Румъния след обидните атаки на президента Ердоган срещу президента на Френската република", заяви Жан Кастекс в съвместно изявление с румънския премиер в Париж, припомняйки за неотдавнашния ислямистки атентат, при който учител бе обезглавен, след като показал в час карикатури на пророка Мохамед.

"Журналул" отбелязва, че румънският премиер също не е говорел свободно на пресконференцията, а през цялото време е чел речта си в присъствието на френския си колега.

Снимка: AP/БТА

Румънският премиер Лудовик Орбан и френският му колега Жан Кастекс подписаха в понеделник в Париж декларация за намерение за сътрудничество в ядрената енергетика за граждански цели, предаде агенция Аджерпрес.

Румънският премиер бе на официално посещение във Франция, придружен от министрите на външните работи, на икономиката, на националната отбрана и на земеделието.

След подписването на документа Орбан посочи, че декларацията за намерение визира сътрудничество със стратегически партньори за реализация на проекта за изграждане на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и основен ремонт, модернизация и реновиране на първи реактор на централата. Румънският премиер отбеляза, че този проект е от изключителна важност за енергийната политика на Румъния.

Орбан и Кастекс са подписали няколко двустранни документа. Румънският премиер уточни, че е било подписано и споразумение между румънската държавна компания Нуклярелектрика и френската Орано.