Евродепутатът Владимир Уручев смята, че газът за Европа от Русия през Украйна е осигурен до края на следващия месец. Това ставало ясно, по думите на Уручев, от взаимно споразумение, в което "ЕС участва със сериозни пари" в плащането на руския газ за Украйна, което пък гарантира транспорта през Украйна за Европа.

"Но след март нещата са напълно отворени, няма никакви предложения, не се водят и никакви дискусии, което означава, че ние можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще
", каза Уручев, цитиран от БНР.
 
Най-бързата и единствена за момента възможност е да остане транспортът от Русия през Украйна, стига да се намери приемливо решение за цените. Европейският съюз ще участва в тези преговори. Те ще са между Украйна и Русия, допълва Уручев.
 
Новите нива на цените на петрола и газа също засилват несигурността, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Сред спешните задачи на Европа е и създаването на енергиен съюз.

"Тук един от основните проблеми ще е постигането на съгласие между страните-членки за общо закупуване на газ", смята председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Това, което конкретно интересува България, според Руслан Стефанов, е, че в дългосрочен период цените за страната ни ще спаднат, "защото ще можем да ползваме по-ниските цени на по-големия пазар".

Това обаче както е позитивно за газа, така е негативно за електроенергията - т.е. България там ще се озове в другата позиция, където вкарването в един такъв общ пазар ще означава повишаване на цените, коментира Стефанов.

Среща за сигурността в доставките

Представители на страните от Централна и Югоизточна Европа ще обсъждат в София днес развитието на газовата инфраструктура в региона, сигурността на доставките на синьо гориво за Европейския съюз и предизвикателствата за България в енергийната сфера.

В срещата ще участват заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович, който отговаря за енергийния съюз, както и комисарят за енергетиката Мигел Канете.