Председателят на Европейската комисия изрази това очакване в годишната си реч за състоянието на ЕС, изнесена пред Европейския парламент.

Ще защитаваме границите си с бъдещата Европейска гранична служба, чието обособяване бе подкрепено от ЕП и от Европейския съвет. Фронтекс вече изпрати над 600 граничари в Гърция и над 100 в България, добави Юнкер, цитиран от БТА.

Междувременно българският премиер Бойко Борисов обяви, че ще поиска незабавна европейска помощ от 160 млн. евро за охрана на границата.

Институциите и държавите в ЕС трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на ЕС - кога, къде и защо, поясни Юнкер. Той съобщи, че до ноември ще бъде предложено ново законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това.

Вижте снимки >>>

Председателят на ЕК коментира, че по въпроса с миграцията вече се забелязват прояви на солидарност. Юнкер критикува отношението на европейците към непридружените деца-бежанци.

Обща отбрана

Председателят на ЕК призова още за обособяването на общоевропейски отбранителни сили.
 
Юнкер посочи, че договорът за ЕС дава възможността държавите от съюза да обединяват и споделят отбранителните си способности. По неговите думи е дошло времето тези възможности да бъдат използвани.

Не можем повече да си позволим да разчитаме на способностите само на една държава. Това обединение няма да бъде за сметка на евро-атлантическото сътрудничество, поясни председателят на ЕК.

Той съобщи, че ЕС ще обособи фонд за инвестиции в сферата на отбранителните изследвания. Без постоянни общи сили не можем да бъдем в готовност за реакция, посочи Юнкер.

От 2004 г. в Европа имаше над 30 терористични нападения, половината от тях бяха през миналата година. Трябва да покажем на терористите, че нямат шанс да победят нашите ценности. Но нашата търпимост не може да бъде за сметка на нашата сигурност, заяви Юнкер.

Юнкер призова за развитие на европейска стратегия за Сирия. Той изрази надежда за непосредствено предстоящо обединение на Кипър, но не спомена в речта си Турция нито веднъж.

Европа никога няма да тръгне по пътя на национализма и популизма, въпреки кризата в ЕС, заяви още Юнкер, цитиран от "Фокус".

Инвестиции и социална икономика

Безработицата и задлъжнялостта в ЕС остават твърде високи, налице е социална несправедливост. Европа не е достатъчно социална, добави Юнкер. Европейците трябва да получават еднакво възнаграждение за еднаква работа, извършвана на едно и също място.

Вътрешният пазар не е място за трудова експлоатация. Трябва ни социална икономика без социален дъмпинг. Потребителите трябва да бъдат защитени от картелите, всяко дружество трябва да плаща данъци там, откъдето получава печалбите си, заяви председателят на ЕК.

Трябва да инвестираме в достъпа до бърз интернет, защото икономиката вече е цифрова. ЕК предлага до 2025 г. навсякъде в ЕС да има покритие на мобилна мрежа от пето поколение. Предлагаме в центровете на градовете в Европа дотогава да има безплатен безжичен интернет достъп, допълни той.

Предлагаме удвояване на размера и срока на действие на европейския инвестиционен фонд (по т. нар. план "Юнкер"). От днес откриваме инвестиционен план на стойност 45 млрд. евро за Африка и нашите съседни държави, за да се справим с една от основните причини за миграцията, отбеляза председателят на ЕК.

Общност в криза


Европейският съюз не е в най-добрата си форма и има какво още да се желае в това отношение. Така оцени ситуацията в Съюза Юнкер.

По думите му за последната година ЕС се е подобрил, но остава в криза. Твърде често националните интереси взимат превес. ЕК няма намерение да премахне националните държави, но липсата на единство подхранва популизма, от който трябва да се защитим, посочи председателят на ЕК.

Не сме "Съединени европейски щати", ние сме много по-разнообразни, европейската история ни направи такива. Нямаме причина да усложняваме нещата допълнително. Европа има нужда от смелост, която да се проявява и в националните парламенти, посочи Юнкер.

Преговорите за Брекзит

Уважаваме и съжаляваме за решението на британските избиратели за напускане на ЕС. Бихме се радвали възможно най-бързо молбата на Великобритания за напускане да бъде внесена. Свободният достъп до единния пазар е обвързан със свободите на движение, подчерта Юнкер.

Съществуването на Европейския съюз не е застрашено от решението на британците да го напуснат, увери евродепутатите Жан-Клод Юнкер.

Той обяви създаването на специална работна група за преговорите, свързани с излизането на Великобритания от Общността.

"Новата работна група ще бъде съставена от най-добрите и ярките в Комисията“, заяви Юнкер, като добави, че е назначен германският заместник на френския главен преговарящ на Комисията Мишел Барние.

АНКЕТА: Да създаде ли ЕС своя собствена армия?