На няколко места на Балканския полуостров бушуват пожари, съобщават агенциите. Жителите на село на остров Тасос в северната част на Егейско море е трябвало да се евакуират, тъй като големият горски пожар, избухнал снощи в борова гора в източната част на острова, продължава да бушува, съобщи в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Рано тази сутрин жителите на Кинира са получили съобщение чрез спешния номер 112 да се евакуират към село Лименария.

Пожарът е започнал в труднодостъпен район на планината малко след смрачаване, което е направило невъзможно излитането на самолети за гасене на пожари. Рано днес противопожарната служба е увеличила силите си, като е изпратила в борбата с пламъците 102 пожарникари с 33 автомобила и още пет екипа, действащи пеша. Мобилизирани са също служители на армията и доброволци.

Според някои съобщения двама огнеборци доброволци са били ранени в областта на краката при падане на дърво и са получили лечение в местен здравен център.

В същото време пожарникарите в Черна гора се борят с няколко активни огнища в страната, съобщават черногорските медии. Активни са пожарите в Пераст, Костайница, Столив, както в района на Бар, където от сутринта хеликоптери на черногорската армия помагат за гасенето на огъня. Пожарът се разгоря вчера привечер и двама души, които помагали в гасенето, са пострадали.

Временно бе прекъснато движението по пътя между Бар и Сутоморе, по адриатическото крайбрежие, но жп трафикът, прекъснат вчера заради огъня, не е възстановен. Пожарът е обхванал част над магистралния път и под него, тоест над и под жп линията, която минава по трасето.

Хеликоптер на черногорската армия се е отправил да гаси пожара в Столив, след като се намеси в гасенето на огъня от другата страна на Бокакоторския залив. Вестник "Дан" от Подгорица пише, че над залива снощи е имало истинска димна завеса и във въздуха се е усещала миризма на изгоряло.

Ситуацията допълнително се усложнява от силния вятър.