Латвийският Сейм призна Русия за страна, която подкрепя тероризма, а действията на държавата срещу граждани на Украйна и други страни - за тероризъм. Според местното издание LSM 67 от общо 100 депутати са гласували за декларацията.

Причината за гласуването в парламента е документът "За целенасочените военни атаки на Русия срещу украински граждани и публични пространства", който преди това е одобрен от парламентарната комисия по външни работи.

В документа се подчертава, че Русия целенасочено се е насочила към украинското цивилно население, прибягвайки до насилие, за да "деморализира" жителите и военните, да парализира местните власти и да окупира страната.

Латвийските депутати осъждат нахлуването на Русия в Украйна. Освен това, пише Delfi, Сеймът призовава властите на други държави да последват примера му, а държавите от ЕС незабавно да преустановят издаването на туристически визи и да ограничат издаването на визи за гражданите на Русия и Беларус.

През май литовският Сейм прие резолюция, с която обяви Русия за "терористична държава". Действията на Русия в Украйна бяха официално признати за геноцид от парламентите на Естония, Латвия и Канада.

Днес Естония обяви, че официално затваря границите си за руски граждани с шенгенски визи. Според Министерството на външните работи на Естония страната е взела решение да затвори границите си за руски граждани с шенгенски визи, издадени от републиката, с някои изключения - лица, които работят в дипломатическа мисия; лица, чиято работа е свързана с международния транспорт; лица, чието пристигане е свързано с хуманитарни причини; лица, които посещават роднина, живеещ в Естония; лица, които имат право на свободно движение в рамките на ЕС (т.е. притежатели на шенгенска виза от други държави).

Днес германският канцлер Олаф Шолц заяви, че трудно може да си представи да спре издаването на шенгенски визи на руснаци.

Той заяви, че руското ръководство е отговорно за ситуацията в Украйна, а не обикновените граждани. "Затова ми е трудно да си представя подобно мислене", каза Шолц, визирайки възможността за забрана на визите за руски граждани.

Той заяви, че ЕС по-рано е взел решение за "широкообхватни санкции" срещу Русия, които "засягат много, много конкретни хора, олигарси, които подкрепят силовите структури в Русия".

"Със сигурност ще продължим да го правим", каза канцлерът.

Преди два дни украинският президент Володимир Зеленски направи гъмко изявление. Той призова Запада да наложи санкции на всички руски граждани, като им забрани да влизат в техните страни. Тоест, да се спусне "желязната завеса".

Освен това той предложи на онези, които вече са напуснали Русия, да бъдат върнати в родината им.

Оправданието е, че руснаците в по-голямата си част подкрепят политиката на Путин и затова трябва да бъдат наказани. Този призив вече разгневи руските политически емигранти, които напуснаха страната си, за да се противопоставят на нахлуването в Украйна.

Междувременно в Европа вече започна кампания за забрана на руснаците да влизат в страната. Въпросът за забрана на руските граждани да получават шенгенски визи вече беше поставен на обсъждане в ЕС като част от нов пакет от санкции.

В същото време поддръжниците на политиката на Кремъл в Русия възприемат идеите на Зеленски с ентусиазъм. Те смятат, че подобни стъпки ще консолидират руското общество около Путин и ще намалят антивоенните настроения. Те също така злорадстваха над онези руски опозиционери, които активно подкрепяха Украйна и Зеленски, а сега изглежда, че Зеленски им предлага да ги върнат обратно в Руската федерация.