Руските семейства трябва да създават поне по две деца в името на етническото оцеляване на нацията, и три или повече, за да се развива и процъфтява тя, заяви президентът Владимир Путин, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия претърпя тежки, но неразкрити жертви, откакто преди две години започна война в Украйна, а стотици хиляди хора са напуснали страната поради противопоставяне на конфликта или се страхуват, че ще бъдат мобилизирани да се бият.

Путин заяви пред служителите в завод за танкове в района на Урал, че две деца в семейство е минималният брой, за да запазят народите на Русия своята идентичност.

Всички снимки от посещението на завода ВИЖТЕ ТУК >>> 

"Ако искаме да оцелеем като етническа група - добре, или като етнически групи, населяващи Русия - трябва да има поне две деца", каза президентът.

Ако всяко семейство има само по едно дете, населението ще намалее, каза той. "А за да се разширява и развива, трябва да имате поне три деца."

Путин се обявява за привърженик на "традиционните ценности" основани на семейството, нацията и православната християнска вяра, припомня Ройтерс. По време на 24-годишното му управление страната сериозно ограничи проявите на сексуална ориентация и полова идентичност и забрани "ЛГБТ движението" като "екстремистко".

Държавното статистическо бюро оцени населението на Русия на 146,4 млн. души към началото на 2023 г., което бележи намаление от близо 149 млн., колкото е било преди 20 г.

Снимка: БТА/Kremlin Pool Photo via AP

Снимка: БТА/Kremlin Pool Photo via AP