Това съобщи постоянният представител на България Красимир Костов, който представляваше съюза, тъй като България е ротационен председател на Съвета на ЕС. Според него ЕС е "крайно обезпокоен", че руската страна "подготвя почвата за отхвърляне на работата на ОЗХО по инцидента в Солсбъри.

"Изключително важно е Руската федерация да отговори на законните въпроси на британското правителство, да започне да сътрудничи със секретариата на ОЗХО и да предостави пълна и изчерпателна информация за програмата, която има отношение към инцидента. Вместо това, ние сме свидетели на поток от инсинуации срещу отделни страни от ЕС", каза Костов, цитиран от ТАСС и БТА.

Британският делегат на заседанието също отхвърли предложението на Русия за общо разследване на отравянето на Скрипал с нервнопаралитично вещество, като го нарече "отвличаща маневра", с която Москва иска да избегне отговорите на въпросите, които Лондон поставя.

В устава на ОЗХО няма изискване, което да налага жертвата "да участва в разследване заедно с вероятния извършител", припомни Джон Фого.

Според него участието на Русия в такова разследване би било перверзия.

На днешното заседание Лондон и Москва си отправиха остри взаимни обвинения в лицемерие и недостоверност, след като вчера британските учени съобщиха, че не могат да установят дали веществото, с което бяха отровени Скрипал и дъщеря му, е произведено в Русия.

Наришкин: Да не стигаме до нова Карибска криза >>