Посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил каза днес, че Прищина ще си понася последиците, защото не е послушала съветите на САЩ и това ще се отрази на отношенията с Вашингтон, предаде Танюг.

"Нашият държавен секретар Антъни Блинкън ясно каза, че се противопоставя на всички действия, които (премиерът на Косово Албин) Курти е предприел и които са в противовес с всички съвети, които сме давали, и Блинкън каза, че може да има последици", каза Хил пред репортери в сръбската столица.

Той подчерта, че правилната посока за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е формирането на Съюз на сръбските общини, допърлва БТА. "Нужно е регионът на Балканите да се успокои и да се продължи в посока към ЕС и евроатлантическа интеграция", отбеляза Хил.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите.

В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица.

Вучич помоли Ердоган да използва влиянието си, за да се запази мира в региона

Президентът на Сърбия Александър Вучич разговаря днес по телефона с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, за да му честити победата на президентските избори, като също го помоли да използва влиянието си, за да се запази мира в региона, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Сръбският президент подчерта, че Турция е много важен партньор на Сърбия, не само в двустранните отношения, но и на международната политическа сцена.

Ердоган се е поинтересувал от актуалната ситуация в Косово, а Вучич го е запознал с хронологията на събитията, довели до ескалация и сблъсъци между сърбите в Северно Косово и представителите на косовската полиция и мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР.

"Надявам се, че заедно ще работим върху нови начинания, които ще ускорят развитието на целия регион, ще сплотят хората и ще свържат икономиките", отбеляза Вучич.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.

Турция е готова да допринесе за диалог за постигане на траен мир и стабилност между Белград и Прищина, каза Ердоган

Единственият начин за установяване на траен мир е да се постигне напредък в процеса на диалог между Белград и Прищина, е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод на ситуацията в Северно Косово, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на съобщение на Дирекцията по комуникации на президента.

Ердоган е разговарял със сръбския президент Александър Вучич и с косовския министър-председател Албин Курти, които са му предали поздравленията си по повод преизбирането му за президент на Турция, се посочва още в изявлението.

По време на разговорите, в които са били обсъдени също така двустранните отношения и регионални въпроси, президентът Ердоган e заявил по повод на събитията в северната част на Косово, че единственият начин за установяване на траен мир и стабилност в региона е да се постигне напредък в процеса на диалог, посочва Дирекцията.

Ердоган е подчертал, че Турция е готова да даде своя принос към процеса на диалог.