"Косово е отворено за възможността за нови местни избори в четирите общини на север, населени предимно с косовски сърби, след размириците там, но трябва да се предприемат други стъпки преди това", каза днес в Прага косовският външен министър Доника Гървала, цитирана от Ройтерс и БТА.

В Северно Косово избухна насилие, след като косовските власти назначиха етнически албански кметове в общини, населени предимно с косовски сърби. Кметовете в тези четири общини бяха избрани през април при избирателна активност от едва 3,5 процента, тъй като сърбите ги бойкотираха. В началото на миналата седмица там се стигна до сблъсъци между протестиращи сърби, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Доника Гървала каза след среща с чешкия външен министър Ян Липавски в Прага, че прекратяването на насилието е първото условие за обмисляне на нови избори.

"Да, ние сме отворени за избори в тези четири общини, но за да има нови избори е нужно да бъдат направени някои стъпки преди това", каза тя.

Гървала допълни, че Косово също така иска "ангажимент от страна на Сърбия, че повече няма да заплашват" сърбите в Косово да не участват в изборите.

Подкрепления за мироопазващите сили на НАТО започнаха да пристигат в Косово тази седмица след размириците.

Белград все още не признава независимостта на някогашната си област Косово, обявена през 2008 година. Сърбите в Косово все още гледат на Белград като на своя столица. Те настояват за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово. Прищина не желае да позволи създаването на такъв съюз, тъй като се опасява, че ще се формира анклав, който би подкопал нейния суверенитет.