Путин посрещна Ердоган в Константиновския дворец, който е резиденция на руския президент, добавя агенцията. Не е уточнено кой е посрещнал Ердоган на летището.

Русия е първата страна, която Ердоган посещава след опита за държавен преврат в Турция, припомня Интерфакс.

При това с Владимир Путин той се среща за първи път след месеци пауза в двустранните контакти, предизвикана от рязкото влошаване на руско-турските отношения през ноември 2015 година.

Двустранните контакти на най-високо равнище, както и фактическото сътрудничество между Москва и Анкара бяха замразени, след като на 24 ноември турските ВВС свалиха руски военен самолет във въздушното пространство на Сирия, отбелязва руската агенция.

Процесът на възстановяване на двустранните отношения започна 7 месеца след инцидента, когато Ердоган прати на президента на Русия послание, с което го увери че е заинтересуван да нормализира възникналата ситуация. Имаше и думи на дълбоко съжаление и извинения във връзка с гибелта на руски пилот.

Очаква се, че на срещата, която самият Ердоган нарече историческа, президентите ще обсъдят възможностите за възобновяване на двустранното сътрудничество във всички ключови посоки – от енергетиката и доставките на храни до туризма и снемането на ограниченията за турските строителни компании в Руската федерация, отбелязва Интерфакс.

С ръкостискане в Гръцката зала на Константиновския дворец в Санкт-Петербург започнаха преговорите на президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, съобщи ТАСС.

Предишната среща на Путин и Ердоган беше на 16 ноември 2015 г. в Анталия, в рамките на срещата на високо равнище на Г-20.

В залата първи дойде Путин, после, след няколко минути, Ердоган. В присъствието на журналисти лидерите се поздравиха, стискайки си ръцете.

След като седнаха в кресла до малка масичка, Путин Ердоган направиха кратки изявления за темите на предстоящите преговори, сред което срещата продължи без присъствието на репортери.

Президентът на Русия отбеляза, че визитата на Ердоган говори за възобновяване на диалога, след като руско-турските отношения "бяха паднали на много ниско равнище", съобщи РИА Новости.

Путин съобщи също, че е бил сред първите, които са позвънили на Ердоган с думи на поддръжка след опита за държавен преврат в Турция. Той добави, че Русия винаги заема позиция против всякакви неконституционни действия и изрази надежда, че турският народ под ръководството на Ердоган ще се справи с кризата.

Освен това президентът на Русия каза, че смята да обсъди с турския си колега целия спектър на двустранните отношения, включително възстановяването на икономическите връзки и сътрудничеството в борбата с тероризма.

Президентът на Турция на свой ред изрази надежда, че сътрудничеството на Москва и Анкара ще даде принос в решаването на много проблеми в региона. Той благодари на Путин за възможността да се срещнат и за подкрепата по време на опита за преврат, като добави, че телефонното позвъняване на руския президент веднага след провала на метежа е зарадвало и него, и целия турски народ.

"Турско-руските отношения влязоха в положително русло - заяви Ердоган. - Аз съм убеден, че на преговорите, които ще проведем с вас, ние ще започнем още по-разширяващи се процеси".

В разговора вземат участие от руска страна министърът на външните работи Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков, а от турска - външният министър Мевлют Чавушоглу и сътрудникът на президента по международните въпроси и сигурността Ибрахим Калън.

Около 2 часа са продължили политическите преговори в този състав, съобщи по-късно РИА Новости.

В започналите преговори в разширен състав от двете страни участват и министри и висши ръководители от различни сфери, включително икономиката, енергетиката, транспорта, промишлеността разузнаването, въоръжените сили, културата, дипломацията.

АНКЕТА: Ще се подобрят ли връзките между Турция и Русия?