"Топло посрещане на Ципрас" - под това заглавие турският в. "Гюнеш" съобщава за посещението на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Анкара, където той се срещна вчера с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Изданието изтъква, че тема на разговорите в турската столица са били кипърският въпрос, напрежението около сондажите в Източното Средиземноморие, разногласията в Егейско море.

"Не бъдете пристан за терористи", за това призовал Ердоган пред гръцкия премиер, според в. "Йени шафак". Повод за думите му са осемте турски военни, избягали в Гърция след опита за преврат през юли 2016 г.

В разговора си с Ципрас Ердоган за пореден път е настоял превратаджиите на ФЕТО (Фетхуллахистката терористична организация, бел.ред.) да бъдат екстрадирани в Турция и е призовал за съвместна борба с тероризма, пише още изданието.

"Нашето очакване от Гърция е да не бъде безопасна страна за укриващи се членове на терористични групировки", каза Ердоган.

На свой ред гръцкият премиер е изтъкнал, че двете страни много пъти са се изправяли пред високо напрежение, но са успявали да направят конструктивни стъпки благодарение на това, че каналите за комуникация са отворени, пише още "Йени шафак".

Много от турските вестници днес акцентират върху изказването по-рано вчера на Ердоган пред парламентарната група на неговата Партия на справедливостта и развитието, в което той се фокусира върху темата за Сирия.

"Търпението ни свършва" - под това заглавие турският в. "Милят" цитира думите на президента, който за пореден път изтъкна решимостта на Турция по отношение на контрола върху зоната за сигурност в Северна Сирия.

"Ако до няколко седмици терористите не бъдат премахнати от Манбидж, търпението ни ще се изчерпи", предупреди турският лидер.

Ердоган обвини САЩ, че не спазват обещанието си към Турция. Той изтъкна, че Анкара не приема нищо друго освен модел за зона за сигурност в Северна Сирия, при който контрола държи Турция, а другите страни осигуряват единствено логистична подкрепа.

"Заради зверствата на СЗН (сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, бел.ред.) сирийците не могат да се завърнат в къщите си. Ако САЩ не прочистят района, сами ще се погрижим за себе си", заяви той.

Президентът подчерта още, че наред с политическите и дипломатически усилия, Турция продължава и с военните подготовки.

"Когато обаче ножът опре до кокала, ние няма да сме длъжни да искаме разрешение или да даваме сметка на никого за нещата, които ще направим, нека това да се знае", каза още президентът.