Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи Турция и Гърция да изготвят пътна карта за разрешаване на двустранните си проблеми, съобщава агенция АНА-МПА и вестник "Катимерини", цитирани от БТА.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристигна днес в Анкара, от където започна двудневното си официално посещение в Турция.

На съвместна пресконференция с Ципрас след срещата им Ердоган заяви: "Желаем да развиваме отношенията си с Гърция във всяка област. Двете страни би трябвало да установим една пътна карта, преди да започнем диалога".

"Трябва преди всичко да изградим връзка на доверие", каза турският президент, като не пропусна да отбележи, че за това "съществен параметър е равнопоставеността на турците в Кипър". Той се спря и на проблема с миграцията, като подчерта, че Турция носи прекомерна тежест по отношение на мигрантите. "Турция е спазила всички обещания, които е дала (в рамките на съвместната декларация ЕС - Турция - б.р.). Европейският съюз, обратно, не ги е спазил". "В този момент Турция се грижи за 4 милиона бежанци", допълни Ердоган.

Той каза, че с Ципрас са обсъдили борбата с тероризма и призова двете страни да си сътрудничат по-тясно срещу терора и по-специално срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Турският президент отново подчерта, че бегълци от тези организации не трябва да имат място в Гърция. По въпроса за осемте турски военни, които избягаха в Гърция след опита за преврат през 2016 г., Ердоган каза: "Трябва да уважаваме онези, които загубиха живота си на 15 юли, същото трябва да направи и Гърция".

Турският президент каза, че страната му полага всички възможни усилия да подобри положението на гражданите от гръцки произход и изрази очакване Гърция да възприеме същия подход.

Гръцкият премиер Ципрас от своя страна каза, че диалогът му с Ердоган винаги е бил искрен и значим за бъдещето не само на двата народа, но и на по-широкия регион. По въпроса за осемте турски военни Ципрас отговори, че "Гърция като правова държава е длъжна да уважава решенията на правосъдието. В Гърция превратаджиите не са добре дошли, но това, което има първостепенно значение в този момент, е да укрепим сътрудничеството си в областта на сигурността".

На журналистически въпрос гръцкият премиер повтори, че "Гърция е страна, която подкрепя демокрацията и в никакъв случай не подкрепя превратаджии. В Гърция разделението на властите е напълно ясно. Бяха взети определени решения от гръцкото правосъдие, които уважаваме".

Ципрас подчерта тясното взаимодействие, което двете страни са изградили през 2015 - 2016 г. по време на мигрантската криза. Според него в тези условия е постигнато стратегическо сътрудничество между ЕС и Турция и е поставен на преден план позитивният дневен ред в гръцко-турските отношения, проведени са проучвателни разговори, насърчен е диалогът между въоръжените сили на двете страни за намаляване на напрежението в Егейско море, както и е отбелязан напредък в разговорите по кипърския въпрос, който тогава е достигнал близо до решение.

Гръцкият премиер съобщи, че с Ердоган са се договорили да възобновят разговорите между министерствата на отбраната и министерствата на външните работи за намаляване на напрежението и за прилагане на мерки за изграждане на доверие.

Като следваща стъпка Ципрас очерта възобновяването на проучвателните разговори за противоречията между двете страни в континенталния шелф на Егейско море.

Гръцкият премиер подчерта и значението на уважението към международното право в Източното Средиземноморие (където двете страни имат спорове за разграничаването на изключителните си икономически зони - б.р.).

Ципрас каза, че е била обсъдена и необходимостта за намиране на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския въпрос в рамките на резолюциите на ООН, което да бъде "в полза на целия кипърски народ, на кипърските гърци и турци, което да утвърди обновения, федеративен Кипър като нормална страна в региона и в ЕС".

Двамата лидери са се споразумели да положат усилия за откриването на редовната морска връзка Солун - Измир през лятото.

Ципрас декларира подкрепата на Гърция за присъединителния процес на Турция към ЕС. Двамата са обсъдили и сътрудничеството в рамките на съвместната декларация ЕС - Турция и възможностите за намаляване на миграционните потоци, увеличаване на връщането на мигранти и борбата с трафика им. Сред темите на разговора е било и преразглеждането на митническия съюз между ЕС и Турция.

На официалната вечеря тази вечер в чест на Ципрас е поканен и Вселенският патриарх Вартоломей.

Утре Ципрас ще бъде в Истанбул, където ще разговаря с Вартоломей. Гръцкият премиер ще посети "Света София" и ще направи първото посещение от 1933 г. насам на гръцки правителствен ръководител в семинарията в Халки, която от десетилетия е затворена въпреки призивите дейността й да бъде възстановена.

Това е първото официално посещение на гръцки министър-председател в Турция от 11 години. В Анкара Ципрас разговаря и с турския вицепрезидент Фуат Октай.