Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие днес с 35 гласа "за", 30 "против" и един въздържал се проект на резолюция за България, предаде БТА. Очаква се всички евродепутати да гласуват документа следващата седмица.

Черновата бе изготвена от председателя на комисията Хуан Агилар (социалисти и демократи, Испания) и разглежда въпроса с върховенството на закона и основните права в нашата страна.

В проекторезолюцията се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, съобщи БНР.

В документа се отбелязва, че постоянният отказ от съобразяване с основните ценности на ЕС е заплаха за Общността. Допълва се, че у нас се наблюдават изказвания с реч на омразата, включително от членове на правителството и депутати, защитени от законово преследване по този повод със своя имунитет.

Отправя се призив за задълбочено разследване на общоизвестните случаи със съмнения за корупция в страната и се посочват конкретни примери. Отчита се, че според оценки на международни организации състоянието на медиите в нашата страна се влошава и се множат посегателствата срещу журналисти.

Предлага се ЕП да изрази съпричастност с протестите за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Посочва се, че правосъдната система у нас не е достатъчно независима и се отбелязват препоръките на Съвета на Европа за повишаване на отчетността на главния прокурор. Изразява се загриженост от обсъждането на промени в изборните правила непосредствено преди следващите избори.

Дневният ред за първата сесия на ЕП за този месец предвижда на 5 октомври евродепутатите да обсъдят на пленарно заседание въпросите за принципите на правовата държава и основните права в България.

БНТ отбеляза някои от акцентите, на които са обърнали внимание евродепутатите:

  • обявената конституционна реформа, която трябва да бъде предшествана от подходящи консултации и да бъде в съответствие с международните стандарти;
  • възможни промени в изборното законодателство, близо до предстоящите парламентарни избори;
  • прибързаното приемане на законодателство от управляващото мнозинство;
  • разследвания на корупцията по високите етажи на властта, които не дават осезаеми резултати, и "корупция, неефективност и липса на отчетност";
  • сериозното влошаване на свободата на медиите и работните условия на журналистите в България през последното десетилетие;
  • твърдения за използването на сила от страна на българската полиция срещу жени, деца и журналисти по време на протестите;
  • състоянието на основните права в България, например по отношение на подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, както и правата на ромите и лицата, търсещи убежище.