За България докладът за върховенството на закона е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано и безконтролно. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на пресконференция на "Позитано" 20 по повод доклада, изнесен днес от ЕК.

Зарков е на мнение, че институциите, които трябва да следват закона, "не могат или не искат да го направят".

"Това е доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП включително и във вотове на недоверие, по отношение на пълния провал в борбата с корупцията", изтъкна депутатът от БСП.

БСП смята, че не само нито един от поставените въпроси не е решен, но са изникнали и нови.

Именно те, по думите му, са "обект на внимание на най-високо ниво в ЕС".

"Това, че има корупция не е новина. По страниците на доклада е отбелязано, че 80 000 знаят, че тя е разпространена в България, те са и на площада", коментира още депутатът от БСП.

"В този доклад, който е различен от Механизма за сътрудничество и проверка, многократно се споменава, че механизмът остава. ЕК ще вземе крайното си решение за продължаването му, което поставя България, заедно с Румъния, в качество на наблюдавана страна", разясни още Зарков.

Според него "затвореното управление" стеснява гражданското общество като начин за правене на политика.

"Ние многократно сме подчертавали тези проблеми, но е крайно време да разберем, и комисията трябва да се престраши да го каже, че липсва каквато и да е индикация, че настоящото правителство и управляващо мнозинство имат идеята или волята да направят промени в необходимата посока. В интерес на истината трябва да отбележи, че докладът не споменава наличието на такава воля", коментира още Крум Зарков.