Искам да благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, в който е отчела напредъка на България и добре е описала какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие в двудневното извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел по повод докладите на комисията за върховенството на закона в ЕС. Ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, за да изпълним всичко, което сме поели като ангажимент за мониторинга на България, добави той.

Геостратегическото положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите около нас. Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион, настояваме незабавно да се прекрати огънят. Поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни в стокообмена. Надяваме се въпросът за Нагорни Карабах да се реши на масата за преговори, категорично сме против участието на трети страни в конфликта, добави Борисов по повод дневния ред от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Конфликтът на другата ни граница - между Гърция и Кипър, и Турция, също е изключително важен за ЕС и за България, на основата на диалога трябва да се приемат необходимите решения. На север от нас - Крим, Украйна, Беларус, незабавно трябва да се вземат политически решения, в Беларус да се направят нови избори и да се реши въпросът. От всички страни на България - на запад конфликта Косово-Сърбия, на юг - Кипър, Гърция, Турция, малко по-надолу - Армения и Азербайджан, на север - Беларус, Крим. Затова считам, че ЕС много правилно полага усилия за умиротворяване на нашия регион, посочи министър-председателят.